A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Ma délután 1-kor: ember a sátorból

2014. október 28., 7:00

Roni mai vendége a POZITÍV ELŐJELben Dure a Turbóból. Dure billentyűs és jurta-tulajdonos, az utóbbi nyilván magyarázatra szorul. Hogy is van az, hogy valaki egy sátorban akarja lenyaralni a hátra lévőt? Ráhangoló kérdések és válaszok következnek.

Mekkora?

6m átmérő, kb 28 négyzetméter.

Miből van?

Fából és impregnált vászonból.

Mennyi idő egy ilyet összerakni?

Felállítani 2-3 óra, szétszedni 1 óra, két embernek. A különbség a vászon miatt van, leszedni egyszerűbb és haladósabb, mint fölrakni.

Minek vetted?

Tökéletes nyári szállás, remélhetőleg 50-60 évre (kb. életem végéig) megoldottam vele legalalább a nyaraló témát (ha a család miatt nem férnénk el, beszereznék egy 8 méter átmérőjű jurtát, aminek az alapterülete már 50 négyzetméter!) A felállításhoz hivatalos engedély nem kell, elég, ha a terület tulajdonosa rábólint. A jurta árából vehettem volna akár 4 „modern”, percek alatt felállítható családi sátrat is, amire mindössze 2 év garanciát adnak, rosszul szellőzik, nem fűthető hatékonyan, és alapterületben is töredéke a 28nm-nek (pl. 8nm – 160 ezerért.)

Jurta zsáner

Hol volt eddig felállítva?

A S.U.N. fesztivál szállásterületén, Hatvantól kb 30 km-re északra, egy első osztályú kilátással megáldott dombon, a terület tulajdonosának „örökös” szóbeli engedélyével („engem biztos nem zavar, addig lehet ott, amíg akarod” – mondta). Naponta meglátogattak a birtokon elő állatok, azaz a birkanyáj, a láma, a pónilovak, a csacsi meg a kétpúpú teve, aki már a jurta felállításánál nagyon kíváncsi volt: habár ő már a birtokon született, anyja igazi mongol teve volt, -40-től +40 celsius fokig hitelesítve.

Fürdő, konyha van benne?

Elfér, ha van rá igény, idén még nem volt, ami a zuhanyzót illeti. Két darab 8 literes, pumpás, zuhanyfejes víztárolót használtam (kempingcucc), így lett folyóvizes csap házon belül, az egyikben igény szerint meleg víz volt, ha kellett felforraltam 1 liter vizet és hozzátöltöttem 3-4 liter hideg vízhez. A „konyha és fürő” része volt még két lavór meg 3 vödör, ahogy annak idején dédapáméknál. Müködik, nem kérdés. Boltban kapható kemping zuhanyfülke, pont befér az 1,8m-es oldalfalú jurtába, ami alá csak egy egyszerű, fából készült vízgyűjtő tálcát kell készíteni, és lesz a jurtán belül is zuhanyzó. Idén nyáron bográcsban főztünk szabad ég alatt, de tervezek beszerezni a jurta közepére egy hordozható cserépkályha-sparheltet, jövőre már azt is használnám. A vízkezelés kérdésköre egy picit bővebb kifejtést igényelne (pl. szennyvíz, wc, konyhai hulladékok), itt most nem állnék neki.

Jurta kívülről

Fűtés?

A legjobb választás lehet a már említett cserépkályha-sparhelt kombó (a kalyhabolt.hu-n nézelődtem), több száz (ezer?) éves tapasztalat, hogy működik. Nyilván fával, azt be kell hozzá szerezni. Sokan használnak jancsi kályhát, ami beszerzéskor ugyan olcsóbb, de nem tartja meg úgy a fából nyert hőt, mint a cserépkályha, azaz kevésbé hatékony.

Laktál benne? Milyen volt?

Nagyjából nettó 1 hónapot töltöttem el benne, július végén lett felállítva, októberben csomagoltuk össze. Hihetetlenül stabil szerkezet, a legnagyobb vihar sem tudott neki ártani (az idei nyár remek volt ennek megtapasztalására), pedig csak áll a saját „lábán”, nincs külön a talajhoz rögzítve, mint a sátrak általában. Egy akármilyen más sátor és a jurta között alapvető különbség, hogy a jurtában nincs „sátor érzés”-ed, sokkal inkább olyan, mintha egy lakásban, egy kis házikóban lennél, hatalmas a tér, a falakat alkotó apácarács faszerkezet adja magát, ha valamit a falra szeretnél helyezni, ugyanez igaz a „plafon”-ra is. Vörös fényt használva elkerülhető, hogy este/éjjel rovarok keringjenek a lámpák körül, így nyitva maradhat a tető, jól néz ki a csillagos ég egy jurtából szemlélve is. Magyarul, ha kimész a természetbe, a jurta segítségével képes vagy kialakítani egy kényelmi övezetet magad körül, ahol kellemes árnyék és hűvös van a legnagyobb nyári melegben, szélvédett, de kitűnően szellőzik, a legnagyobb esőben sem ázol el, akár tüzet is rakhatsz benne, és télen is működik.

Jurta nyitó

Milyen zenék szóltak benne?

Némi saját goa-trance, végighallgattam a legutóbbi Turbo albumot, de volt sámán dobolás-éneklés is.

Mikor költözöl be végleg?

A jurta nekem azt jelenti, hogy van egy hordozható házad, amit valakik a múltaban úgy terveztek, hogy statikailag és energia-háztartás tekintetében ma sem lehet jobbat kitalálni. Ugyanakkor a hordozhatóságért cserébe nagyobb odafigyelést és törődést igényel, mint egy hosszútávra épített ingatlan. Az alpvető igény más, így nyilván más a megoldás is: a jurta kitűnő válasz a mobil ház kérdésre. Ha egyszer annyira megtetszene egy hely, hogy végleg letelepdnék oda, vályog-, kő-, szalma- vagy faházat építenék magamnak (attól függően, hogy az adott helyen melyik a legjobb választás, valószínűleg valamilyen ötvözete ezen alapanyagoknak), ugyanakkor annak tervezésnél is a jurtából, annak formájából és ezzel járó zseniális tulajdonságaiból indulnék ki.

Az IST IST Budapestre is elhozza poszt-punk dalait
máj. 27., 13:33