A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Ma este 9-kor: NOMADGURU

2014. november 25., 17:45

A Nomadguru egyórás lépés a zenei beavatás felé. Ismerd meg és tedd magadévá, vagy ismerd meg, és menj tovább. Régi és új dalok a világ minden tájáról: ismeretlenek, akikre illik odafigyelni és az ismertek, olyan összefüggésben, ahogyan még nem hallottátok. Őket hallhatod Ürmös Attila műsorában kedd este 9-kor.

BABYLON CIRCUS

Füttyszó. Franciafilm-hangulat. Melankólia, osztriga és homár. Dijoni mustár, Lyoni zenekar.

1. Des Fois:

A tíztagú francia csapat a dalszövegeiben úgy keveri a franciát az angollal, mint konyakot a ginnel, a zenében pedig a ska-t és a reggae-t vegyíti punkkal, cirkuszi zenével, dzsesszel, rock’n’rollal, sanzonnal. A kilencvenes évek közepén tűntek fel, azóta több mint ezer koncertet adtak, nem csak Európában, hanem Dél-Afrikában, Új Zélandon, Ausztráliában, sőt Szíriában is, amikor ott még béke volt. Mézes melankólia és részeg tánc, mélabú és féktelen jókedv váltakozik, hullámzik a lemezeiken.

02

2. La Cigarette:

http://www.youtube.com/watch?v=7NyzJxfhYpI

3. Nina:

Mivel sokat turnéznak, csak 3-4 évente jelentkeznek új albummal. Legutóbbi lemezük a tavalyi Never Stop, amelyet ska-punk helyett inkább ska-pop zeneként definiálhatjuk. A dalok könnyebbek, mintha megirigyelték volna Manu Chao-t.

4.Babilon Requiem:

Aki pedig egy ízig-vérig jó albumot szeretne hallani tőlük, annak az 1996 óta megjelent hét Babylon Circus lemez közül a 2009-ben kiadott La Belle Étoile ajánlom.

5. La Belle Étoile (Komplett album):

03

ELECTRIC SIX

Bár hivatalosan az Electric Six-et alter-rock bandának tartják, nehéz elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy a detroiti rockkultúrában mély nyomokat hagyó Kiss zenekar festett arcú szörnyeinek karrierüstököse még ma is útjelzőként szolgál.

Az Electric Six zenei alapja is a kemény rock, ezt azonban olyan izgalmasan és gátlástalanul ötvözik punkkal, diszkóval, újhullámmal, glam rockkal és szintipop-al, hogy sokszor maguk a tagok is azt nyilatkozzák a zenéjükről: disco-metál, máskor meg: disco-punk. Mindehhez buja, kéjvágyó, szexualitással, társfüggőséggel, és iróniával fűszerezett dalszövegek párosulnak.

04

A zenekar vezetőjét, aki Dick Valentine álnéven szerepel az impresszumban, valójában Tyler Spencer-nek hívják. A többi tagnak is megvan a bandabeli nick-neve, a gitáros például Rock and Roll Indian, a dobos Cory Martint pedig egy nagy M betű jelzi a lemezborítókon.

A szintén detroiti Kiss lemezein hatalmas nyelvét tornáztató Gene Simmons méltán bújt a maszkok mögötti anonimitásba, mivel iskolai tanár volt. Az Electric Six tagjai arcukat nem rejtik el, és az álnevük mögötti valóság is kinyomozható. Ami miatt ezek az álnevek mégis funkcionálnak, az a provokatív, maszkulin, szexéhes-táncos hangulatú dalok vállalhatósága.

1. Love Song for Myself:

2. It Ain’t Punk Rock:

Maga Dick Valentine nem kanyarint nagy filozófiai hátteret a műveikhez. Egyik nyilatkozatában ennyit mond: „Az első időkben egyetlen dalunk címében sem szerepelt az a szó, hogy tánc De semmi gond! Vannak dalcímeink lányokkal, éjszakával, partival…”

05

Legújabb lemezük az idén októberben jelent meg. Címe Human Zoo, és a zenében a rock mellett a diszkó-pop és szynth-pop elemek dominálnak.

1.Human Zoo (Komplett album):

FIRST BAND FROM OUTER SPACE

Egy kevéssé ismert svéd zenekarral zárjuk a sort. A Hawkwind és az Ozric Tentacles nyomdokain haladva készítik space-rock felvételeiket. Az Első zenekar a külső űrből sohasem volt sikeres. 2001-ben indultak, 2004-ben készítették el első, majd két év múlva második lemezüket, az Impessionable Sounds of Subsonicot, mellyel egy szűk kör kultusz zenekarává váltak.

06

Az album középrészén található egy hosszú instrumentális rész, amely ragyogóan idézi a kilencvenes évekre jellemző, elektromos és akusztikus hangszerek fúziójából születő elementáris buli-hangulatot. A dobok és perkák helyenként a Korai Örömre és az Ole Lukkoye hangzására vajaznak, más számokban inkább a Black Sabbath és a Hawkwind hatása érhető tetten.

1. Impressionable Sounds of the Subsonic (Komplett album):

http://www.youtube.com/watch?v=LUa_SN-2BjM

2008-ben megjelent harmadik lemezük, a Guitar Is Mightier Than the Gun.

2.The Guitar Is Mightier Than The Gun (részlet):

Következő alkalommal Jack White új albuma, a francia Le Peuple De L’Herbe zenekar és egy rég elfeledett banda, a Dust kerül bemutatásra.