A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Ma este a kultikus Crime & The City Solution az Instantban!

2023. december 7., 13:42

Az idén 46 éves, legendás Crime & The City Solution tavalyi nagy sikerű A38-as koncertje után új lemezzel tér vissza Budapestre 2023. december 7-én az Instant-Fogas Komplexumba.

A zenekart 1977-ben alapította 16 évesen Simon Bonney és zenéjükkel már az első két évben letették névjegyüket a Nick Cave, illetve Mick Harvey körül csoportosuló melbourne-i art-punk/post-punk színtéren. Az 1979-es feloszlást követően, 1984-ben az ő meghívásukra költözött Bonney Londonba, ahol a később Bad Seeds-ként világhírűvé vált The Birthday Party tagjaiból állította össze újra zenekarrá a Crime & The City Solutiont.

1987-ben Berlinbe költözött a zenekar, ahol Wim Wenders kultikus Berlin felett az ég című filmjében kaptak örökre emlékezetes szerepet. Ebben a korszakban 1988-ban egy városi legendaként velünk élő utolsó pillanatos bejelentéssel Budapestre is eljutottak a Fekete Lyuk színpadára. A berlini korszak 1991-ben ért végett Bonney Amerikába való költözésével, mely éveket négy, mára már klasszikusként hivatkozott, stúdió lemez és számos EP örökít meg.

Bonney húsz év elteltével, 2011-ben hívta újra életre a Crime-ot, ezúttal Detroitban és ennek megfelelően részben új tagokkal. A berlini Einstürzende Neubauten gitáros Alexander Hacke mellett David Eugene Edwards (16 Horsepower, Wovenhand) gitározott az American Twilight című lemezen, amit ismét szünet követett a zenekar életében.

2019-ben Mark Lanagen hívta el a zenekart szóló turnéjának támogatására, ami újra zenélésre inspirálta Bonneyt és így született meg legújabb inkarnációja a Crime & The City Solutionnek.  2022-ben ezzel az új felállással indultak önálló európai turnéra, mely keretében 34 év elteltével Budapesten is felléptek a zenekar életpályáját áttekintő History of Crime programjukkal. Idén pedig új lemezzel jelentkeztek: a MUTE gondozásában megjelenő Killer albummal, amely az idei turné gerincét képezi.

Élő fellépéseik kísértetiesen szépek, katartikusak és nagyon hangosak, és mindenképpen érdemes egyszer megnézni, mert ha befejezik, akkor tényleg egy legendáról maradtunk le. A turnén állandó vendégként lép fel az énekes-dalszerző Joshua Murphy, akinek komor történetmesélése szintén izgalmasnak ígérkezik, illetve a budapesti állomáson a Choke City dark-pop súlyos dalai is tovább erősítik majd a december 7.-i este légkörét.