A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Ma esti Open Air Rádió DJ-szett: Buddha T

2014. október 18., 10:55

Senki nincs olyan közel a hanghoz, mint egy hangmérnök. Jó neki, mert ismeri a hang keletkezését, terjedésének sebességét, irányát, és talán azt is, miként rezonál a fülben. A hangmérnökéhez hasonlóan izgalmas a DJ munkaköre. Az igazán veszedelmes az, ha valaki egyszerre hangmérnök és DJ.

Szombat este 10 éjfél között Buddha T kever az Open Air Rádióban. A DJ nem mindig Buddha T: amikor nem az, Máj Tamásnak hívják. Korábban több radió-projektben vett részt. Ha nem lenne itt, mi se nagyon.

Mikor gondoltál először arra, hogy nemcsak hallgatod a zenét, hanem csinálod is?

8 évesen a társasjáték dobozokat  egymásra pakoltam, mint egy dobfelszerelést és dobolni kezdtem rajtuk. Talán itt kezdődött.

Hogyan lettél Buddha T?

A Buddha T, az jött. Egyszer csak szembejött velem és én nem ugrottam félre.

Hétköznaponként hangmérnök vagy, szombat-vasárnap és más ünnepnapokon DJ. Mi a különbség?

Nincs különbség. Most egy közhely jön: nagyon szerencsés vagyok, mert azt csinálom, amit szeretek mind a két műfajban, így számomra nincs különbség.

A műsorod alcíme: Ökumenikus zenetisztelet. Ez annyira értelmetlennek tűnik, hogy magyarázatra szorul.

Te is ott cigiztél velem, amikor kitaláltuk, és azt mondtad, hogy ez jó szlogen. Övön aluli most magyarázatot várni. :) Ha mégis magyarázkodni kellene, akkor valószínűleg azt jelenti, hogy a határok nem a műfajok között húzódnak.

Mire készüljön a hallgató, ha ma este, és ezentúl szombatonként a te keverésed mellett dönt?

Készüljön fel arra, hogy egyáltalán nem biztos, hogy azt hallja, amire éppen számít. Csakis az én pillanatnyi hangulatomon fog múlni, hogy épp mire kell majd figyelnie, és még egyszer mondom: műfaji határok márpedig nincsenek.

Bakelit vagy CD?

Egyik sem, és ez tényleg pusztán azért van, mert az mp3 sokkal nagyobb mobilitást enged, gyakorlatilag akármennyi zenét magammal tudok vinni, a fizikai hordozók esetében ez erősen korlátozott.

Melyik volt az első lemez, amit megvettél, melyik az utolsó, és melyik a következő?

Első lemez: Alphaville: Forever young
Utolsó: Maps: Vicissitude
Következő: Metronomy: Love Letters (már megrendeltem)

Egy DJ állandóan tűkön ül: zenék után kutat, minden zörejre, neszre, háttézajra nyitott. Hol találtál rá a legkülönlegesebb zenei mintára?

Mindig rácsodálkozok egy-egy új előadóra, lemezre, mindig van valami, amit még nem hallottam, és időről-időre előfordul, hogy azt mondom, na ez igen. Inkább műfajok voltak hatással rám, mostanában a rock és az elektronikus zene crossovere.

Minden zenésznek van példaképe. Egy DJ-nek is?

Nekem nincs. Nem akarok úgy dj-zni, mint X vagy Y. Ráadásul a technika nem is annyira érdekel, mert ez emocionális műfaj, úgyhogy csak a saját érzéseim döntenek. Ez nem azt jelenti, hogy egy bulit direkt elrontok, mert nekem épp más kedvem van, de egy adott műfajon belül is többfajta érzelem jeleníthető meg, és innen már a magam feje után megyek.

Feltűnt, hogy klasszikus rocksztárok fotójával díszített pólókban jársz. Meg tudod magyarázni?

A klasszikus rocksztárok, klasszikus rocksztárok. Mit kell ezen magyarázni?

Az IST IST Budapestre is elhozza poszt-punk dalait
máj. 27., 13:33