A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Ma ötven éve hallucinál Brian Wilson

kk
2015. június 8., 16:25

Brian Wilson, a Beach Boys zenekar alapító tagja, 72 éves, multicsilliárdos. Interjút adott, melyben LSD-s tapasztalatairól is beszámolt. Az interjú apropója, hogy életéből film készült, Love and Mercy címmel.

Brian+Wilson+Pet+Sounds+Era+Brian

Wilson az interjú alatt csak tőmondatokban válaszolt, holott kedélyesnek tűnt.

Állítása szerint az LSD fogyasztásának elkezdésével egy időben kezdett hangokat hallani, melyek azóta is időnként felkeresik. Tudomásunk szerint azonban Wilson szkizofréniában szenved, így egyértelmű ok-okozati összefüggést nem állapíthatunk meg, ugyanakkor a hallucinogén drogok fogyasztása triggerelheti a mentális betegségek szimptomatikussá válását, illetve az is lehetséges, hogy kiválthatja azokat.

Ha valaki abban a tévhitben élne, hogy a hatvanas években mindenki hallucinogéneket szedett, térjen meg az igazsághoz. Nem mindenki volt hippi, nem mindenki drogozott; attól, hogy a mainstreambe átmentek a mostanra már hippisnek látszó ruhák, azért nem sokan éltek sztereotip hatvanas évek-életet, így nem intézhetjük el annyival Wilson sorsát,  (idegösszeroppanások, zenekarból kiválás stb) hogy „így járt”. Az ember azt várná, hogy Wilson arról számol be, hogy a hallucinációk, mivel auditorikusak voltak, szinte diktálták neki a zenét, és így segítettek neki az írásban, de nem. Állítása szerint a hangokat akarta legyőzni a zeneírás segítségével, és így születtek az ikonikus dalok. Erre mondta, hogy ez „bizonyos értelemben jó volt”.

Majd egyből az ellenkezőjét is elmondta, különben a sajtósa kinyuvasztotta volna a riportert:

„My message would be, obviously: don’t take drugs, drugs aren’t good for you. That would be the message.” (Az üzenetem egyértelműen az, hogy ne szedjetek drogokat, a drogok nem tesznek jót. Ez lenne az üzenet.”)

Tanulság: Hacsak nincs zenekarod, ami világhíres, és ezáltal megengedheted magadnak, hogy hallucinálgass és eltarts egy jó pszichiátert, inkább igyál sört, mert megszívhatod.

Szerző: kk
Az IST IST Budapestre is elhozza poszt-punk dalait
máj. 27., 13:33