A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Ma Prieger Zsolt megmutatja – övé az egész nap

2015. március 19., 22:00

Ilyet még nem csináltunk: pénteken borul az Open Air Rádió zenei programja. Prieger Zsolt, az Anima Sound Systemből közzé kedvenc zenéit, azokat és abban a sorrendben, ahogy neki a legjobban esik. 24 óra tiszta zene azoknak, akik többet akarnak tudni a március 26-i, az Akvárium Klubban celebrált Gravity and Grace Anima-lemezbemutató koncerten várható hangulatból.

Melyik volt az első zenemű – bakeliten, kazettán vagy CD-n -, amiért pénzt adtál?

PZs: Piramis 1., aztán a Led Zeppelin II., bakeliten, Cseh Tamás: Levél nővéremnek, talán még valamelyik korai LGT, és Syriustól Az Ördög álarcosbálja, az egyik legjobb magyar lemez azóta is.

Melyik az a dal, amelyiket soha nem törölnél le a telefonodról?

PZs: Cabaret Voltaire: Crackdown. A Talking Heads-től a Remain in Light bármelyik számát, vagy David Bowie-tól a Life on Mars-t.

Ki az, akitől a legtöbb dal van a telefonodon?

PZs: Bob Dylantól legalább 25 lemez, az elmúlt hetekben egyfolytában ezeket hallgatom.

Miért éppen ő?

PZs: 1966-ban születtem, akkor jelent meg minden idők egyik legjobb lemeze, a Blonde on Blonde, ráadásul számos egyéb dolog is összeköt bennünket. Ezek közül a legfurcsább, hogy aznap születtem, amikor Dylan, ’66. július 29-én majdnem halálos motorbalesetet szenvedett. Imádom az összes korszakát, a korai éveken kívül mostanában a legjobban a három vallásos lemeze jön be, a Saved, a Slow Train Coming és a Shot of Love.

Melyik az az egy dal, aminek szívesen lennél a szerzője?

PZs: The Clash: Rock The Casbah. Vicces, hogy a dal ötlete kivételesen nem a csodás Jones-Strummer szerzőpárostól, hanem a később drogproblémák miatt az együttesből kivágott Topper Headon dobostól származik.

Melyik az az album, amit csak azért vettél meg, mert túl jó a híre?

PZs: Azért veszek meg egy lemezt, mert jó, mert érzem, hogy hatással lesz rám, mert bömböltetni lehet, vagy be lehet rakni mix-be. A hírverés inkább elveszi a kedvemet bármitől, vagy gyanút ébreszt bennem.

Ha nem lennél zenész, mit csinálnál?

PZs: Amit most is, azokban a percekben, amikor nem zenéről gondolkodom: írnék, hivatásszerűen olvasnék, szívesen lennék teremőr a Prado-ban vagy Rubljov ikonjai mellett, és napi 3-4 labdarúgó mérkőzést is megnéznék. Most csak kb egyet nézek meg naponta.

Melyik a legjobb Anima lemez és melyik a legrosszabb?

PZs: Mindig más áll közelebb a szívemhez közülük, de ezzel az ember úgy van , mint a gyerekeivel, nem tud köztük választani és nem is tenné jól, mert mindegyik másért kedves. Szakmai szempontból talán a We Strike és a Gravity and Grace a legjobbak közülük.