A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Májusban érkezik a Mdou Moctar eddigi legszenvedélyesebb albuma

2024. február 29., 17:06

Május 3-án jelenik meg a Mdou Moctar új, Funeral For Justice című albuma. Az új lemez kétévnyi világkörüli turnézás után született, és minden eddiginél szenvedélyesebb formájában mutatja az afrikai gitárzene úttörő kvartettjét: zenéjük még hangosabb, gyorsabb és vadabb, mint volt, a dalszövegeik pedig izzanak a politikai töltettől.

A Funeral For Justice dalai kíméletlenül rávilágítanak Niger és a tuareg nép nyomorúságos helyzetére. Mdou Moctar, a zenekar énekese, névadója és ikonikus gitárosa szerint a terrorizmus és az erőszak egyre súlyosabb probléma Afrikában. A címadó dalban arra szólítja fel az afrikai vezetőket, hogy vegyék vissza az irányítást országaik felett, építsék fel azokat, és ébredjenek fel.

Miley Coltun, a banda basszusgitárosa, producere és egyetlen amerikai tagja szerint Ilana című lemezük volt a belépő ahhoz, hogy nyers rockzenekarként jellemezhessék magukat, az Afrique Victim pedig ennek a víziónak az összegzése. A Funeral For Justice esetében azonban már kiemelten azon volt a fókusz, hogy átjöjjön a politikai üzenet. „Ahogy a zenekar élő megszólalása is egyre erőteljesebb, féktelenebb lett, úgy éreztük egyre jobban, hogy érdemes lenne megragadni ezt a hevességet és egyfajta agressziót – ez nem egy erőltetett dolog volt, hanem természetesen jött” – mondta az albumról, melyet mindössze öt nap alatt rögzítettek egy szinte teljesen bútorozatlan házban, New York állam északi részén.

2023 júliusában, a Funeral For Justice munkálatai befejeztével Niger demokratikusan megválasztott kormányát katonai puccsal megbuktatták. Az elnököt házi őrizetbe helyezték, az országban pedig eluralkodott a káosz és a bizonytalanság. A franciák kivonultak. A területet továbbra is terrorizmus fenyegeti. A zenekartagok – akik akkoriban az Egyesült Államokban turnéztak – egy ideig nem is tudtak visszatérni a családjaikhoz. „Nem támogatom a puccsot.” – magyarázza Mdou – „Soha életemben nem szerettem Franciaországot a hazámban. Nem utálom Franciaországot vagy a franciákat, és az amerikaiakat sem, de nem támogatom a manipulatív politikájukat, azt, amit Afrikában művelnek. 2023-ban szabadok akarunk lenni, és mosolyogni akarunk, érted?”