A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Manic Street Preachers & Gwenno: Spectators Of Suicide – duett a Pipettes-énekesnővel

2020. december 18., 22:48

Az elmúlt egy hét a férfi-nő duettek jegyében telt: Troye Sivan és Kacey Musgraves (Easy), a National-vezér Matt Berninger és Taylor Swift (Coney Island), Dave Grohl és Peaches (Fuck The Pain Away), a Viagra Boys és az Amyl And The Sniffers énekesei (In Spite Of Ourselves), a Bombay Bicycle-tag Ed Nash és Liz Lawrence (Mad World), a PUP és a Charly Bliss frontemberei (It’s Christmas And I Fucking Miss You) után most következzék egy közös felvétellel a Manic Street Preachers-főnök James Dean Bradfield és a Pipettes egykori főcsaja, Gwenno is.

A walesi Manic Street Preachers együttes 2018-as Resistance Is Futile című legutóbbi sorlemeze után – és a a 2021-re ígért következő album előtt – idén a frontember James Dean Bradfield készített egy szólólemezt a néhai chilei dalnok Víctor Jara életéről (Even In Exile), de most az év végén kaptunk egy különleges felvételt a zenekartól is.

A Manics történetének egyik első lemezcégéről, az idén 30 éves jubileumát ünneplő Heavenly londoni független kiadóról Robin Turner, a cég egyik hajdani munkatársa írt Believe In Magic: The First Thirty Years Of Heavenly Recordings címmel egy könyvet, melynek novemberi bemutatóján James adott volna egy mini akusztikus szólókoncertet, de mivel a rendezvényt a járványhelyzet miatt nem lehetett megtartani, az író arra kérte a gitáros-énekest, hogy készítsen egy friss átdolgozást az együttes egyik 1991-es Heavenly-kislemezén szereplő Spectators Of Suicide című B-oldalas dalból (ami a 1992-ben – már a nagy Columbia kiadóhoz átszerződve – megjelentetett első Manic Street Preachers-albumon is hallható egy újravett verzióban). James Dean Bradfield maximálisan túlteljesítette a dolgot, ugyanis nem szólóban, hanem a teljes zenekarral rögzítette újra a régi szerzeményt, ráadásul ezúttal duettverzióban képzelte el egy walesi énekesnővel – és pont a Heavenly kiadó egyik aktuális művészét választotta!

A Manic Street Preachers-tagok a Cardigans-énekesnő Nina Perssonnal közös 2007-es Your Love Alone Is Not Enough sikerdaluk óta már rendszeresen készítenek lemezeikre duetteket női vendégekkel (Cate Le Bontól Nina Hoss német színésznőn át a legutóbbi albumra meghívott The Anchoressig), és most egy olyan művésznőt kértek fel, aki tavalyi turnéjuk előzenekari posztján többször is koncertezett velük.

Az 1981-es walesi születésű Gwenno Mererid Saunders az előadóművészei pályáját tizenévesen a Michael Flatley-féle Lord Of The Dance és Feet Of Flames produkciók táncosnőjeként kezdte, majd néhány elektropop EP után a Pipettes nevű retrós girl group fő énekesnőjeként befutva két albumot is készített (We Are The Pipettes – 2006, Earth vs. The Pipettes – 2010), sőt az együttes feloszlása után 2012-ben még Elton John és az ausztrál Pnau tánczenekar közös projektjének turnébillentyűseként is koncertezett, mielőtt visszatért volna szólókarrierjéhez.

Gwenno – cornwalli költő édesapjának köszönhetően – egyike a világon annak a néhány száz embernek, aki folyékonyan beszéli a XVIII. század közepére kihalt, majd a XX. században lelkes nyelvészek által feltámasztott korni nyelvet, így a walesi anyanyelvén írt és felénekelt 2014-es Y Dydd Olaf (Az utolsó nap) című psych-pop beütésű első szólóalbuma után a 2018-as Le Kov (Emlékhely) című legutóbbi nagylemezét már korni „apanyelvén” készítette el. Mindkettőért jelölték a legjobb walesi albumnak járó Welsh Music Prize-ra, az elsővel nyert is, a másodikkal pedig a Manic Street Preachers mellett versenyzett – 2019-ben aztán már együtt is koncerteztek, most 2020-ban pedig közösen dolgozták át duetté ezt a három évtizeddel korábbi MSP-dalt (két változatban, Gwenno ugyanis angolul és walesiül is felénekelte versszakait). A karrierjükben közös pontot jelentő független kiadó előtti tisztelgés mellett kislemezük jótékony célokat is szolgál: bevételei a Trussell Trust ételsegély-alapítvány és az eltűnt személyek családjaival foglalkozó Missing People szervezet számlájára mennek.

összevetésként a dal 1991-es eredeti kislemezmegjelenése és lassabb tempóban újravett nagykiadós albumverziója 1992-ből:

„So the concept is this, basically. We’re going to walk on this nation. We’re going to walk on this racist power structure and we’re goi ng to say to the whole damn government stick ’em up, motherfucker this is a hold up. We come for what’s ours” – Bobby Seale

Obedience to the law is free desire
Under curfew from sharp neon barbed wire
Wasting away this country, wearing like a born dead
Free heroin shots for those who will no longer beg

Spectators of suicide
Exploding in society’s eye
Spitting glass from our mouths
Dying like yesterday

The only free choice is the refusal to pay
Life reduced to suicide or comfort pain
Cigarette death, lips suck red
Choked on the same lines that we’ve all said

Spectators of suicide
Exploding in society’s eye
Spitting glass from our mouths
Dying like yesterday

Obedience to the law is free desire
Under curfew from neon barbed wire
Wasting away this country, wearing like a born dead
Free heroin shots for those who never beg

Spectators of suicide
Exploding in society’s eye
Democracy is an empty lie
Dead like our yesterdays tonight

The only free choice is refusal to pay
Life reduced to suicidal pain
Cigarettes a life-line, it’s safety in death
Choking on the billboards, advertised and fed

You’re going to shoot us dead with decadence
You’re going to shoot us dead with decadence

.
Gwenno a 2014-es walesi Y Dydd Olaf és a 2018-as korni nyelvű Le Kov című szólóalbumával. . .

Chwyldro
Patriarchaeth
Calon Peiriant
Sisial Y Môr
Dawns Y Blaned Dirion
Golau Arall
Stwff
Y Dydd Olaf
Fratolish Hiang Perpeshki
Amser

Hi A Skoellyas Liv A Dhagrow
Tir Ha Mor
Herdhya
Eus Keus?
Jynn-amontya
Den Heb Taves
Daromres Y’n Howl
Aremorika
Hunros
Koweth Ker

.
. . . és a Pipettes élén 2005 és 2011 közt:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39