A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Márciusban jön Björk új albuma Vulnicura címmel + FRISSÍTÉS: már január 20-án meg is jelent!

2015. január 14., 8:55

Björk a mai napon egy kézzel írott levélkében jelentette be, hogy Vulnicura címmel ad ki új albumot márciusban, három és fél évvel a 2011-es Biophilia után (melyhez még 2014 őszén is érkezett egy Biophilia Live koncertfilm és DVD). Az új lemezen két kísérleti elektronikus producer, Arca és The Haxan Cloak az izlandi énekesnő fő segítőtársa.

„Björk hat dalt írt egyedül, kettőt Arca társaságában, egyet John Flynn-nel. A vonóshangszereléseket Björk jegyzi. Hat dalnak Björk és Arca a producere, egynek Björk és Arca mellett The Haxan Cloak is, kettőnek Björk egyedül. A keverés The Haxan Cloak munkája…” – áll a levél melletti hivatalos kísérőszövegben. Az az információ már az elmúlt hónapokban kiszivárgott, hogy a két huszonéves elektronikai experimentalista, a venezuelai Arca (született: Alejandro Ghersi, 1990) és a brit The Haxan Cloak (Bobby Krlic, 1985) közreműködik a 49 éves énekesnő lemezén, de a Spaces név alatt dolgozó John Flynn jelenléte meglepetés (ő még frissebb versenyző, az első EP-je 2014 szeptemberében jelent meg a Warp lemezcég tavaly indított Bleep.com oldalának kiadásában). A Vulnicura szó Björk találmánya, az első fele sebesülésre, a második a gyógyításra utal. Az énekesnő koncertezni is fog, egy júniusi New York-i fesztiválfellépést már be is jelentett – és az is nagyon jó lenne, ha idén bepótolná a 2012-ben elmaradt Balaton Sound-látogatását, és kerek húsz év után végre összejönne már egy második Björk-koncert is Magyarországon!

Íme, az albumbejelentő levél:

bjork-vulni-letter

Björk: Vulnicura (2015)

1. Stonemilker
2. Lionsong
3. History Of Touches
4. Black Lake
5. Family
6. Notget
7. Atom Dance
8. Mouth Mantra
9. Quicksand

.
mutatóba itt van Arca tavalyi Xen albumának címadó száma…

…és tíz perc egy 2013-as The Haxan Cloak-fellépésről:

John Flynn, azaz Spaces első EP-je, a 2014 szeptemberében megjelent One itt hallható:

FRISSÍTÉS: január 17-én megjött az első olyan hivatalos fotó, melyen Björk és Arca együtt látható – az énekesnő bejelentett március-áprilisra néhány intim hangulatú New York-i koncertet, melyek némelyikén a venezuelai producer is ott lesz mellette!

bjork-arca-rehearsal2

bjork-arcaless-rehearsal3

FRISSÍTÉS 2: január 18-én a teljes album kiszivárgott a netre, és kiderült, hogy az Atom Dance című dalban a transznemű angol trubadúr Antony Hegarty (Antony And The Johnsons) is ott énekel Björk mellett, ahogy ezt már korábban is többször megtették egymás produkcióiban – például az alábbi The Dull Flame Of Desire című dalban az énekesnő 2007-es Volta albumán!

FRISSÍTÉS 3: Björk a lemez kiszivárgására válaszul hivatalosan is megjelentette az albumot az iTunes oldalán, már január 20-án, és így végre megismerhettük a pompás lemezborítót is!

bjo

.
FRISSÍTÉS 4: március elején kiderült, hogy a hónap közepén megjelenő fizikai kiadásnak még lesz egy külső borítója is , melyben a korábban ismert borítókép a CD-t tartalmazó belső tokon kap helyet – és ilyen jól néz ki előhúzás közben!

bjork-vulni-kulso4

bjork-vulni-kulso

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39