A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Radiohead-átiratok Marika Hackman és Rosie Carney karantén-feldolgozásalbumain

2020. november 16., 12:58

Huszonéves londoni multiinstrumentalista-énekesnők vidéken karanténozva a szüleiknél Radiohead-átiratokat rögzítenek: az angol-ír Rosie Carney az 1995-ös The Bends teljes anyagát feldolgozta dalról dalra, míg a finn származású Marika Hackman a Radiohead mellé a Shins, az Air, az Alvvays, a Muna csajtrió, Beyoncé, Grimes, Sharon Van Etten és a néhai Elliott Smith szerzeményeiből is válogatott Covers című lemezére (ami öt év alatt már a negyedik albuma a We Sleep At Last debütáló indie folkja, az I’m Not Your Man karcos indie rockja és az Any Human Friend szintis art-popja után).

Az 1992-es születésű Marika már a 2015-ös második sorlemezének, a seattle-i Sub Pop kiadóhoz szerződve készített I’m Not Your Man című coming out albumának Boyfriend nyitódalában is megidézte a Radiohead 1994-es My Iron Lungját, és most annak egyik B-oldalas szerzeményét, a You Never Wash Up After Yourselfet választotta karantén-feldolgozáslemezének első számául is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Marika Hackman (@marikahackman) által megosztott bejegyzés


A már tavalyi Any Human Friend nagylemezét is producerként jegyző londoni gitáros-billentyűs-énekesnő a tavaszi hónapokat szülei devoni házában töltötte (ahol legkorábbi dalait is írta), és élő dobok nélkül hálószobapop-körülmények közt vette fel a Covers albumot, melyre tizenéveskori kedvencei (az Air és a Phoenix-frontember Thomas Mars közös Playground Love filmslágere vagy a Shinstől a leszbikus tematikájú Phantom Limb) mellé feldolgozott egy OutKast-hangmintára épülő 2016-os Beyoncé-dalt (All Night) és egy tavalyi Sharon Van Etten-szerzeményt is (Jupiter 4), sőt egy obskúrus texasi dalszerző-énekesnőnek, az 1996-2006 közti aktivitása után másfél évtizeddel épp idén tavasszal visszatért Edith Frostnak az egyik számát is (Temporary Loan).

You Never Wash Up After Yourself (Radiohead)
Phantom Limb (The Shins)
Playground Love (Air)
Realiti (Grimes)
Jupiter 4 (Sharon Van Etten)
Pink Light (Muna)
Between The Bars (Elliott Smith)
Temporary Loan (Edith Frost)
In Undertow (Alvvays)
All Night (Beyoncé)

Marika másik idei megjelenése februárból, a tavalyi Blow dalából készült duettremix Rosa Waltonnal a Let’s Eat Grandma csajduóból:

a Blow című dal a 2019 októberében közzétett (és idén augusztusban fizikai kiadást is kapó) Any Human Friend (Acoustic EP)-n. . .

. . .és eredetijében a 2019 augusztusában megjelent Any Human Friend nagylemezen:

a tavalyi album Hand Solo és The One című legutóbbi klipjei:

.
Ami a bevezetőben említett másik Radiohead-rajongó dalszerző-gitáros-billentyűs-énekesnőt illeti, az 1997-es születésű angol-ír Rosie Carney (aki egy még 16 évesen kötött terméketlen nagykiadós szerződésből szabadulva 2019-ben állt elő Bare című első albumával) idén a karantén alatti idegösszeroppanása idején terápiás céllal kezdte el – és szüleihez Írországba hazautazva fejezte be – feldolgozáslemezét, amihez a kamarazenekari vonóshangszerelést londoni producere, JMAC (Jamie Mac) tette mellé távmunkával.

A Radiohead 1995-ös The Bends albumának indie folk Rosie Carney-verziója december 11-én jelenik meg, de a 12 szám közül a Black Star, a Just és a Bones itt már hallható beharangozóként.

.
a teljes feldolgozáslemez itt lesz hallható december 11-től:

Planet Telex
The Bends
High And Dry
Fake Plastic Trees
Bones
[Nice Dream]
Just
My Iron Lung
Bullet Proof … I Wish I Was
Black Star
Sulk
Street Spirit (Fade Out)

.
Rosie Carney saját szerzeményei a tavalyi Bare debütalbumán, melyen az ír Lisa Hannigan is vendégszerepel:

What You’ve Been Looking For
Bare
Thousand [feat. Lisa Hannigan]
Winter
Humans
Awake Me
Zoey
Orchid
Your Love Is Holy
7
Bud (Rose)

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39