A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Marika Hackman brutálisan végez példaképével, Laura Marlinggal

2015. február 1., 16:11

Az első albumuk előtt álló dalszerző-énekesnők sorában az amerikai Ryn Weaver és RÉN, a svéd Dotter és Seinabo Sey, a holland Bea, a francia Cléa Vincent és az ausztrál Courtney Barnett után térjünk vissza a britekhez: Jetta, Sasha Siem és Indiana mellett álljon itt a folkcsalogány Marika Hackman is, aki új klipjében brutálisan megöli példaképét, Laura Marlingot (ő épp ma lett 25 – boldog szülinapot!).

Az 1992-es születésű, apai oldalról finn származású Marika autodidakta módon kezdett gitározni tanulni, ötéves kora óta írogat dalokat. A Bedales elitsuliba járt, akárcsak Lily Allen, Patrick Wolf és a Kooks-frontember Luke Pritchard, vagy épp a modell Cara Delevingne és a folk gitáros-énekes Johnny Flynn – az előbbivel Marika még együttest is alapított (ahol még csak dobolt a gitározó-énekelő Cara mellett), míg az utóbbi beajánlotta egy lemezkiadóhoz és producerként segített neki felvenni You Come Down című 2012-es első kislemezét. 2013-2014 folyamán már több EP-t is kiadott: az első még csupa feldolgozásból állt (egy-egy Dusty Springfield-, Nico-, Warpaint-, The Knife– és Nirvana-átirattal), de a saját szerzeményekre épülő hétszámos That Iron Taste-et már az Alt-J producerével Charlie Andrew-vel rögzítette, és – két további négyszámos EP után – az első albumát is vele vette fel. Az Alt-J 2014-es This Is All Yours albumán énekelhetett egy dalban (Warm Foothills), és az együttes az évi turnéján is előzenekari posztot kapott, ahogy koncertezett már például az Antlers előtt is, de az elmúlt években legtöbbször nagy példaképével, a nála alig két évvel idősebb – de már négy albummal előrébb járó – Laura Marlinggal turnézott együtt.

marika-laura2

Marika bevallottan a Laura és haverzenekarai által képviselt puritán indie-folk rajongójaként kezdte karrierjét, bár azóta próbál sötétebb vizekre távolodni: ha hangzásában egyelőre nem is lett túl egyéni, szövegeivel és legutóbbi klipjeinek véres, brutális, gyilkosságokat vizionáló és undortól sem tartózkodó képvilágával hangsúlyozza a benne rejlő vadságot. A két lány barátságába az is belefért, hogy a We Slept At Last címmel február 16-án megjelenő első Marika Hackman-album album e héten bemutatott klipjében, a Animal Fearben Laura kísérőzenészi szerepet vállalt – és hagyta, hogy a végén tanítványa brutálisan lemészárolja őt.

az előző klip, az őszi Drown kislemezdalhoz:

további két szám a közelgő albumról, a Before I Sleep és az Ophelia:

az énekesnő korábbi klipjei, három olyan dalhoz, melyek a 2013-as That Iron Taste EP-n szerepelnek:

a Bath Is Black 2013 májusából:

a Cannibal 2013 februárjából:

a 2012 augusztusából való You Come Down, amiben még semmi durva nincsen:

.
az Alt-J 2014-es Warm Foothills című száma, melyben Marika Hackman és Lianne La Havas éneklik a női részeket:

Marikáról egy másik együttes már dalt is írt: mikor az énekesnő Itchy Teeth című szerzeménye megjelent, a 2011 óta működő Itchy Teeth nevű bohém londoni zenekar válaszul közzétett egy Marika Hackman című számot, sőt klipet is forgatott hozzá!

.
Marika elmúlt két évben megjelent EP-kiadványainak teljes anyaga:

Deaf Heat EP (2014. április)

Sugar Blind EP (2013. december)

That Iron Taste EP (2013. február)

itt van néhány feldolgozás is a 2013-as Free Covers EP-ről, élen a Burgundy című Warpaint-átirattal:

.
a közelgő első album dallistája és borítója:

Marika Hackman: We Slept At Last (2015)

01. Drown
02. Before I Sleep
03. Ophelia
04. Open
05. Skin
06. Claude’s Girl
07. Animal Fear
08. In Words
09. Monday Afternoon
10. Undone, Undress
11. Next Year
12. Let Me In

marika-album

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39