A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Marriages: Salome – az első album a Budapesten is fellépő triótól

2015. április 8., 14:22

Ilyen is ritkán van: egy menő amerikai rockzenekar előáll első albumával és még ugyanabban a hónapban koncertet ad Budapesten! A szólóelőadóként is ismert Emma Ruth Rundle gitáros-énekesnő vezette Marriages, melyet a 2011 nyarán az A38-on is fellépő Red Sparowes posztrock szupergrupp három tagja alapított még ugyanabban az évben, a 2012-es bemutatkozó EP-je után most a héten adta ki itt hallható első albumát, és április 29-én élőben is bemutatja azt nálunk (a helyszín ismét az A38 Hajó lesz).

Az 1983-as Los Angeles-i születésű Emma Ruth még az előző évtized utolsó harmadában felében tűnt fel The Nocturnes nevű folkos beütésű sadcore projektjével, de ugyanaz idő tájt csatlakozott – jóval hangosabb – gitárosként az Isis-tag Bryant Clifford Meyer vezette Red Sparoweshoz is, melynek 2008-as Aphorism EP-jén és 2010-es The Fear Is Excruciating, But Therein Lies The Answer albumán szerepelt. Az instrumentális posztrock szupergrupp, melybe a posztmetál és noise-rock színtér több együtteséből is érkeztek zenészek, az eddigi utolsó koncertjét épp Budapesten adta 2011 júliusában. A gitáros lány azonban együtt maradt a ritmusszekcióval, a steal pedal gitáron is játszó Greg Burns basszistával és a 2011-es Nocturnes-albumon is közreműködő David Clifford dobossal (az előbbi a lenti zenekarkép bal, az utóbbi a jobb szélén látható), és Marriages név alatt együtt rögzítettek egy tudatfolyamos 26 perces hatszámos EP-t, mely Kitsune címmel jelent meg 2012 tavaszán.

redsparowes

A Marriages 2012 végén dobost cserélt, az addigra már megszűnt Nocturnes utolsó időszakában szintén besegítő Andrew Clinco lett a trió új ütőhangszerese. Ez a felállás kezdett el dolgozni a zenekar első albumán, de közben Emma Ruth Rundle még kiadott a saját neve alatt egy dalszerző-előadói szólólemezt (a 2014 májusában megjelent Some Heavy Ocean című tízszámos anyagon Greg Burns is közreműködött pedal steel gitáron). A gitáros-énekesnő Cocteau Twins-féle zenék iránt vonzalmát a szólóprodukciójánál jóval súlyosabb és rockosabb hangzásban prezentáló Marriages-album, a Salome végül 2015. április 7-én jelent meg – és itt már meg is hallgatható a budapesti koncertre való felkészüléshez.

a 2012-es Salome EP, melyen még David Clifford dobolt:

.
a gitáros Emma Ruth Rundle, a pedal steel gitáros/basszista Greg Burns és az első Marriages-dobos David Clifford még a Red Sparowes tagjaiként a 2011-es budapesti koncerten – zene 0:40-től:

.
ezen a 2015-ös videón a Marriages aktuális felállása Andrew Clinco dobossal a Salome album The Liar című nyitódalát adja elő élőben, egy rövidke interjúrészlet után:

a Marriages-album borítója nagyban:

marriages-salome

.
a gitáros-énekesnő Shadows Of My Name című szólódalának akusztikus élő előadása a teljes Marriages-felállással még 2013-ban:

Emma Ruth Rundle klipje az Arms I Know So Well című szólódalához tavaly augusztusból:

.
a gitáros-énekesnő 2014-es Some Heavy Ocean szólóalbuma, melyen Greg Burns is közreműködik pedal steel gitáron:

.
Emma Ruth Rundle 2012-ben feloszlott együttesének, a Nocturnesnek az 2011-es Aokigahara albuma:

a 2008-as magánkiadású A Year Of Spring abból az időből, mikor a Nocturnes még duóként működött Daniel Yasmin dobossal:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39