A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Massive Attack: Come Near Me (feat. Ghostpoet) – videoklip + The Spoils (feat. Hope Sandoval)

2016. július 29., 14:12

A Massive Attack idén bőven ellát minket minőségi klipekkel: a januári Ritual Spirit című EP-ről a Trickyvel felvett Take It There, a skót Young Fathers hiphoptrióval közös Voodoo In My Blood és a soul/R&B énekes Azekellel rögzített címadó szám is kapott egy-egy kisfilmet – a pár napja egy app részeként megjelentetett újabb számok közül pedig most a rapper-énekes-producer Ghostpoettel közös Come Near Me-hez mutattak be egy videót a Lorna csendje című film főszerepében feltűnt koszovói albán színésznővel, Arta Dobroshival (és azzal egy időben a Mazzy Star-énekesnő Hope Sandovallal közös The Spoils című dal is felkerült az együttes YouTube-csatornájára).

A Mercury Prize-jelölt 2011-es Peanut Butter Blues & Melancholy Jam debütalbumát annak idején a budapesti Gödör Klubban is bemutató Ghostpoet (polgári nevén: Obaro Ejimiwe, 1983) – aki azóta a Streets és a Music frontembereinek The D.O.T. duójával, a Damon Albarn-féle Africa Express-szel és a Body Of Songs mulitmédia projektben is dolgozott – tavaly a Shedding Skin című legutóbbi lemezért is jelölést kapott az év legjobb brit albumának járó Mercury-díjra, és egy ilyen sorozat után nem is meglepő, hogy a Massive Attack is felkérte egy kollaborációra.

A Come Near Me című közös dalt a januári EP számaival ellentétben nem 3D, hanem a Massive Attack fekete tagja, Daddy G. (született: Grantley Evan Marshall, 1959) írta a Robot Club projektnév alatt alkotó bristoli zenész-producer Stew Jackson közreműködésével (ők ketten már az előző évtizedben is dolgoztak együtt, például egy 2005-ös 4hero-remixen és a Paradise Circus című Massive Attack-dalon is).

A klip rendezését Ed Morrisra bízták, aki 2014-ben már 3D egyik remixéhez forgatott egy kisfilmet (Higgins Waterproof Black Magic Band: Mad LifeLine – Battle Box 003 – 3D Remix), de az elmúlt két évben a kubai-francia Ibeyi-lányok videóit jegyezte. A női főszereplőnek az 1980-as születésű Arta Dobroshit választották, aki a belga Dardenne fivérek Lorna csendje című 2008-as filmje óta több francia és angol produkcióban is szerepelt – és ezúttal is kellően szuggesztív alakítást nyújt (miközben megidézi Isabelle Adjani megszállott figuráját is a néhai Andrzej Żuławski 1881-es Possession filmjéből, mely már a februári Massive Attack-klipet is inspirálta).

íme a Come Near Me videója, melyben a 3. percnél az Unfinished Sympathy című 1991-es Massive Attack-sláger is megszólal:

massive-spoils

Massive Attack: The Spoils (2016)

1. The Spoils (feat. Hope Sandoval)
2. Come Near Me (feat. Ghostpoet)

az iTunes oldalán a mai napon The Spoils címmel megjelent kétszámos single címadó nyitódalában (melyet az együttes YouTube-csatornáján szintén ma tettek közzé) az amerikai Mazzy Star-díva Hope Sandoval énekel, aki már 2010 táján is szerepelt néhány Massive Attack-számban:

hopesandoval-purple

.
emlékeztetőül itt vannak Hope Sandoval korábbi Massive Attack-közreműködései:

a Paradise Circus stúdióverziója az együttes 2010 januárjában megjelent Heligoland albumáról. . .

. . .a dal Toby Dye által rendezett korhatáros videója Georgina Spelvin hetvenes évekbeli pornószínésznő visszaemlékezéseivel. . .

. . . és a dupstep producer Burial 12 perces remixe a Massive Attack vs Burial néven jegyzett 2011-es Four Walls/Paradise Circus maxiról. . .

. . . melynek A-oldalas számában, a Four Wallsban szintén Hope Sandoval énekel:

.
a Massive Attack legfrissebb sajtófotója:

massive16walls2

The National: Somebody Desperate – a Cyrano filmzenealbumról
dec. 3., 13:56
Dave Grohl és Greg Kurstin idei hanuka-feldolgozásai: Ramones, Lisa Loeb és sokan mások
nov. 30., 3:34
Nick Cave & Warren Ellis: We Are Not Alone – filmbetétdal
nov. 24., 4:33
Placebo: Surrounded By Spies – új szám a Never Let Me Go album bejelentéséhez
nov. 9., 4:35