A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Matt Berninger – Morphine- és Velvet Underground-feldolgozások a National énekesétől

2021. március 12., 21:37

A National 2019-es nagylemeze (I Am Easy To Find) és 2020-es INXS-átirata (Never Tear Us Apart) után Matt Berninger frontember tavaly ősszel jelentette meg Serpentine Prison című első szólóalbumát, melynek deluxe kiadásához egy hatszámos bónuszlemez is készült. A plusz anyagból már korábban bemutatott Let It Be című saját szerzeményhez most egy klip is érkezett Miranda July és Mike Mills rendezők nyolcéves gyermekétől, a mai napon digitálisan is megjelent többi öt szám közt pedig a Velvet Underground és a Morphine repertoárjából is hallhatunk feldolgozásokat.

Az ötvenéves frontember a legendás Booker T. & The M.G.’s-orgonista Booker T. Jones produceri segédletével stúdiózva a szólóalbumának saját anyaga mellé egy rakás számot rögzített mások szerzeményeiből is: a Mercury Rev együttes Holes dalának és a Cure-féle In Between Days-nek az feldolgozásai már tavaly megjelentek jótékonysági válogatásokon, a többi pedig a Serpentine Prison – Deluxe Edition bónuszlemezére került.

Berninger a Then You Can Tell Me Goodbye című John D. Loudermilk-dalból Bettye Swann soul/funk énekesnő 1969-es verziója nyomán készített átiratot, a European Son című kompozíciót az 1967-es The Velvet Underground & Nico albumról választotta (melyről korábban már az I’m Waiting For The Mant is előadta), a rhythm & blues/soul énekes Eddie Floyd szintén 1967-es Big Birdjének pedig már az eredetijében is a társszerző Booker T. Jones volt az orgonista. Az In Spite Of Me a kilencvenes években működő Morphine trió 1993-as száma, a záró The Endet pedig a National koncertfelállásában is játszó billentyűs-harsonás Beirut-tag Ben Lanz írta.

Íme a teljes hatszámos bónuszanyag, melynek mindegyik felvételén az egykori David Bowie-basszistanő Gail Ann Dorsey vokálozik, a Let It Be című Berninger-szerzeményhez pedig a National legutóbbi videóit jegyző Mike Millsnek és szintén forgatókönyvíró-rendező feleségének, Miranda July performance művésznőnek a 2012-es születésű gyermekétől, a számítógépes grafikával és animációval foglalkozó Hopper Millstől érkezezett friss klip:

European Son

Then You Can Tell Me Goodbye

In Spite Of Me

Big Bird

Let It Be

The End

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39