A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Matthew Stevens feat. Esperanza Spalding: Our Reunion

2017. március 8., 9:12

A legjobb új előadóként és hangszerelőként is többszörös Grammy-díjas amerikai dzsessz-soul basszista-dalszerző-énekesnő Esperanza Spalding ott volt a 2016 legjobb albumai listákon Emily’s D+Evolution című anyagával (sőt közreműködőként Corinne Bailey Rae visszatérő The Heart Speaks In Whispers lemezén és a Common-féle Black America Againen is). A David Bowie producerével, Tony Viscontival felvett funk/art-rockos szerepjátékos Emily’s D+Evolution albumon és annak teátrális turnéján (így a tavalyi év egyik legjobb budapesti koncertjén is) a kanadai dzsesszgitáros Matthew Stevens volt a jobbkeze – és most az ő szólólemezén is Esperanzát hallhatjuk énekelni.

Az 1982-es torontói születésű Matt Stevens a bostoni Berklee College Of Music hallgatójaként olyan mesterektől tanulhatott, mint Pat Metheny, majd Brooklynba költözése után is számos jeles dzsesszista (a trombitás Christian Scott, a zongorista Jacky Terrasson, a nagybőgős Ben Williams, a szaxofonos Walter Smith III vagy a dobosnő Terri Lyne Carrington) kíséretében játszott. Csak 2015-ben adta ki Woodwork című első saját lemezét, de most az Esperanza Spaldinggal töltött időszak után már elő is áll második albumával – és a március 24-én Preverbal címmel megjelenő nyolcszámos nagylemezre már egy vokális dalt is készített, melyhez ismét a művésznővel állt össze, de az Our Reunion című kompozícióban az újra összeállás a saját lelkünkre, annak árnyékban lévő vagy elnyomott részeire vonatkozik, amivel meg kell barátkoznunk, hogy ép egész lehessünk. „Egy kis emlékeztető, hogy jobb szembenézni a szörnyeteggel, mint félrenézni és anélkül továbbmenni, hogy megértenénk” – mondja a zeneszerző-gitáros az itt hallható dalról.

.
az album számlistája és borítója:

Matthew Stevens: Preverbal (2017)

Picture Window
Sparkle and Fade
Undertow
Cocoon
Reservoir
Knowhow
Dogeared
Our Reunion (feat. Esperanza Spalding)

.
összevetésként itt hallható Matthew Stevens még akusztikus donimanciájú 2015-ös Woodwork albumáról a címadó szám:

.
az Esperanza Spaldinggal közösen felvett 2016-os Emily’s D+Evolution lemez dalai közül itt van a Noble Nobles előadása koncerten. . .

. . .az Unconditional Love élőben a stúdióban. . .

. . .továbbá a lemez Good Lava és One című klipjei – az utóbbiban Matthew-t is látjuk gitározni:

The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59
Rufus Wainwright – duettek Glüme, Miley Cyrus, Brandi Carlile és Mavis Staples társaságában
márc. 13., 23:03