A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Még mindig rajtad a fesztivál-karszalag? Jobb, ha azonnal levágod

2016. július 22., 17:07

A Sussex-i egyetem kutatása immár hivatalosan is bebizonyította, amit legtöbben már sejthettünk, miszerint egy hét sárban fetrengés, közösségi mosdóhasználat és heveny zuhanynélküliség után egy fesztiválkarszalagot sem fog sterilizálni egy szimpla kézmosás. A szakértők szerint a csuklónkon viselt baktériumtelep éppen annyira szörnyű, mint amilyennek hangzik.

wristband

A fesztiválszezon kellős közepén nagy eséllyel e sorok olvasása közben is csuklónkon lifeg legkevesebb egy elnyűtt karszalag, mint emlék, mementó avagy trófea. A minden bizonnyal túl sokat látott biléták büszkeséggel töltenek el a kisboltban, és és persze szavak nélkül jelzik, mennyire vagány, bevállalós és önfeledt személy is a viselőjük. A Sussex-i egyetem kutatói azonban rávilágítottak a karszalagok egy, korántsem ennyire vonzó tulajdonságára, miszerint azok olyan baktériumfészkek, melyek a mindennapok során komoly kockázatokat rejthet.

Dr. Allison Cottel egy két éven keresztül viselt fesztiválkarszalagot tanulmányozva jutott a megállapításra, miszerint a legtöbb nagy fesztiválnál használatos műszálas bandázs több, mint 9000 micrococcus és 2000 staphylococcus baktériumnak szolgált otthonául. S hogy ez mit is jelent?

„Míg a micrococcus az egyik legáltalánosabb kórokozó, a staphylococcus egészen addig ártalmatlan, míg sérült bőrfelülettel nem érintkezik vagy szájon keresztül az emésztésbe nem jut. Előbbi esetben gyulladáshoz, a seb elfertőződéséhez vezet, utóbbiban pedig ételmérgezés tüneteit, hányást és heveny bélműködést vált ki a szervezetből. Ezeknek a karszalognak az indokolatlanul túlnyúló viselése az élelmiszeriparban és egészségügyben dolgozók számára nem lenne szabad, hogy megengedett legyen, ugyanakkor a mindennapokban is igen kellemetlen hatásokkal bírhat.”

Címkék:
Májusban érkezik a Mdou Moctar eddigi legszenvedélyesebb albuma
febr. 29., 17:06