A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Megadta magát a Disney: itthon is világpremier lesz az új Star Wars

2015. szeptember 1., 9:35

A kamerázó magyar kalózok miatt sokáig szívtunk és még szívni is fogunk, de a Star Wars esetében a Disney-nek minden fillér számít.

Eredetileg a Star Wars: az ébredő Erő magyar premierje december 24-én lett volna, mely tény a film iránt érdeklődő többséget minden bizonnyal teljesen hidegen hagyta, azonban a legnagyobb fanatikusok minderre foguk szívásával reagáltak, hiszen a világ nagy részén, így például Amerikában is már december 18-tól meg lehet nézni. Azonban nemrég kiderült, hogy a Disney beadta a derekát és itthon is december 18-án, pénteken lesz a sokak által várt akciófilm bemutatója.

https://youtube.com/watch?v=BkLaDHWTJiA

Mint ismeretes, ezt a világpremier-embargót a Disney egyfajta szankcióként léptette életbe a hazai kamerás kalózfelvétel készítők munkásságát „elismerve”. A példastatuálás előzménye az volt, hogy 2011 tavaszán a Másnaposok 2 (egyik) első warez kópiája Magyarországról került fel a netre, minek köszönhetően a gyártó, Warner Bros. stúdió úgy döntött, hogy új filmjeit nem a világpremierrel egy időben, hanem minimum egy héttel később fogja itthon vetíteni.

fan-art-star-wars-VII

A történelem két évvel később ismételte önmagát, hiszen akkor a Disney rágott be ránk, ugyanis a Vasember 3 (egyik) első kamerás warez kópiája Magyarországról került fel a netre. A stúdió ennek hatására ugyanazt a döntést hozta, mint a Warner, egy héttel eltolta következő tervezett premierjét. Majd pedig az összes hazai premierjével kapcsolatban azt a döntést hozta a stúdió, hogy itthon egy-két hét késéssel kerülhetnek csak bemutatásra. Ennek köszönhetően például a legtöbb Marvel-filmet a magyarok a világon az utolsók között láthatták mozikban.

sw7-5

A büntetés ténye természetesen valahol érthető volt, az persze már kevésbé, hogy a mozinagyhatalmaknak számító országok közül, melyekből ugyancsak kerülnek fel kamerás kópiák a netre (olykor egyértelműen látszik, hogy orosz vagy spanyol nyelvű, esetleg távolkeleti a forrás), miért nem részesültek hasonló fokú dádázásba. A büntetés formája viszont igen kérdéses, hiszen azzal csakis a nemkamerázó nézőket sújtják, a kamerás warez scene pedig köszöni szépen, jól van a magyar felvételek nélkül is. Bár az való igaz, hogy egyes hazai ripek kiemelkedően jó minőségűek voltak. De ha csak erről lenne szó, akkor egy egy hetes késéssel felkerülő, hazai forrású kamerás verzió is ugyanúgy megtalálhatná a közönségét.

https://youtube.com/watch?v=ev8qDq16jAg

Aki azonban abban reménykedik, hogy a Disney megenyhült és az új Csillagok háborúja-epizód hazai világpremierje egy új időszaknak is a kezdete egyben, azt sajnos ki kell ábrándítanunk, ugyanis a stúdió továbbra is fenn szándékozik tartani a premierembergót. Ami egyébként nemcsak a Disney-bemutatókat érinti, hanem közvetve más filmekét is, hiszen egy csúszó Marvel-alkotás esetében előfordulhat, hogy más filmek világpremierjeit is el kell csúsztatni, hacsak nem akarnak gyors bemutatójukkal direkt versenybe bocsátkozni a szuperhősökkel.

forrás: sg.hu