A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Megdőlt a minden idők legalacsonyabb példányszámban eladott lemez rekordja a Billboard első helyén

2019. január 15., 10:12

Íme egy rekord, amire nem lehet túl büszke gazdája: a héten 823, azaz betűvel: nyolcszázhuszonhárom eladott példánnyal A Boogie Wit Da Hoodie nevű rapper Hoodie SZN című albumával megdöntötte minden idők negatív lemezeladási rekordját a Billboard első helyén. Ráadásul ezt a mennyiséget sem fizikai formátumban vette meg a maroknyi rajongótábor. Lássuk, ez hogy történhetett.

Ugyan a vinyl még mindig reneszánszát éli, CD-ből egyre kevesebb és kevesebb fogy, és meglepő módon a digitális letöltések száma is csökken, a streaming szolgáltatók előfizetési mutatói viszont egyre erősödnek. A 2017-es amerikai statisztikák szerint az USA-ban a zenefogyasztás utáni bevételek 65%-a származott streamelésből, a zenék 17% százalékát vették meg az emberek fizikai formátumban, vagyis bakeliten és CD-n (ez utóbbiból az eladás a bevételek összképét tekintve már 6%-ra csökkent), és a profit 15 %-a származott a digitális letöltésekből. (A maradék 3%-hoz egyéb módon jutottak hozzá az emberek.)

Na most A Boogie Wit Da Hoodie New York-i rapper második albumát, a csak digitálisan megjelent Hoodie SZN-t mindössze 823-an töltötték le, viszont mivel 83 millió streamelésnél tart, ezt átszámolták a streamelések száma alapján SEA-ba (streaming equivalent album), és így jött ki, hogy ez olyan, mintha 58 ezren letöltötték volna a lemezt. Ezzel került a megjelenése utáni második héten a Billboardon első helyre az album.

Csak összehasonlításképpen, Eminem 2000 májusában megjelent The Marshall Mathers LP című második nagykiadós albumából az USA-ban 11 millió példány fogyott anno, világszerte pedig összesen 32 millió. (Csak a The Real Slim Shady kislemezből elfogyott még külön 2, 4 millió.)

A legkevesebb példányban fogyott első helyezett lemez negatív rekordját egyébként egy héttel korábban szintén egy rapper, 21 Savage I Am > I Was című albuma tartotta 3000 letöltött, illetve átszámolva összesen 62 ezer letöltött „példánnyal”.

Még az átszámolós korszak előtt a negatív rekord büszke tulajdonosa 2001 februárjában a philadelphiai folk-rock előadó, Amos Lee volt Mission Bell című lemezével, amiből legalább a megjelenés hetében eladtak 40 ezer (valós) példányt.

És hogy mi ebből a tanulság? Semmi.

Hallgassuk meg A Boogie Wit Da Hoodie lemezét, hogy legalább javítsuk a statisztikákat.

Nyitókép: Sarah Kelleren