A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Meggie Brown: Coming Back Again – debütáló kislemez a Franz Ferdinand frontemberével

2018. február 13., 23:59

A Franz Ferdinand-frontember Alex Kapranos, aki zenekarának Always Ascending címmel megjelent új albuma mellett tavaly a Travis-, Grandaddy-, Band Of Horses- és Midlake-tagokkal közös BNQT projekt szupergrupplemezére is készített dalokat, most producerként is bemutat egy felvételt: a Franz Ferdinand e havi brit turnéján előzenekari posztot is kapó londoni gitáros-énekesnő Meggie Brown bemutatkozó kislemezét egy másik skót rocklegenda, Edwyn Collins stúdiójában vették fel.

Az 1989-es nottinghami születésű Meghan Cousland már egy ideje benne van a brit popkultúrában, fodrász/hair stylist munkakörben több klipen is dolgozott (többek közt Neneh Cherry 2014-es Spit Three Times videójában is), frizurakreációi számos divatlapban és trendmagazinban is megjelentek. Már akkor is Meggie írásmódú becenevét használta, tavaly viszont Meggie Brownként kezdett dalszerző-gitáros-énekesnői rockkarrierbe.

Alex Kapranos az elsők közt lett a rajongója, kedvenc új énekesnői közt emlegette őt, és a visszatérő Franz Ferdianand-album készítése közben szakított időt, hogy stúdiózzon vele. A magát korábban producerként már a Cribs és a Citizens! lemezein is kipróbáló Alex az ifjú védencével a veterán skót popdalnoknak, Edwyn Collinsnak a stúdiójában dolgozott (neki már régi haverja, a 2008-as Home Again című dokumentumfilmjében is narrátorkodott és a 2010-es Losing Sleep albumán is közreműködött egy közös dalban).

Imádom, amit Meggie csinál. Annyira intenzív, a dalszövegei annyira erősek. Valami igazán különleges dolog születik. A szabadnapjaimon azzal foglakozhatok, amit szeretek, a produceri munkával, és közben ráadásul még együtt lóghatok Edwyn Collinsszal is. Ez egy nagyszerű projekt, bárhonnan is nézzük!” – nyilatkozta Alex Kapranos a Meggie-vel készült felvételekről, melyek közül a sötét posztpunkos hangzású Coming Back Againt hallhatjuk először a gitáros-énekesnő debütáló kislemezdalaként.

.
Meggie és Alex bólogatnak a közös felvételekre a stúdióban:

.
Alex Kapranos egy másik aktuális kedvenc énekesnőjének, az amerikai Angel Olsennek a Shut Up Kiss Me című szerzeményét énekli a Franz Ferdinand egy héttel ezelőtti SiriusXM-rádiófellépésén:

.
Alex bajusszal a Do It Again című 2010-es Edwyn Collins-klipdalban, a billentyűkön játszó Franz Ferdinand-alapítótárs Nick McCarthy és a Sex Pistols-dobos Paul Cook társaságában:

Home Again dokumentumfilm Edwyn Collinsról, a 2005-ös agyvérzéseiből való felgyógyulásáról – Alex narrátori közreműködésével:

az 1959-es születésű Edwyn Collins két leghíresebb dala, az 1994-es A Girl Like You.. .

. . .és az 1978-1985 közt működő Orange Juice skót new wave együttes élén énekelt Rip it Up című 1982-es slágerszám:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39