A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Meghalt a Bob Dylant naggyá tevő producer

2015. augusztus 16., 15:52

Bob Johnston olyan ikonikus albumokat segített világra, mint Dylantől a Highway 61 Revisited és a Blonde On Blonde vagy Johnny Cash At Folsom Prison és At San Quentin élő lemezei. A világhírű producer 83 éves volt.

Augusztus 14-én, 83 éves korában elhunyt Bob Johnston, a többek között Bob Dylan és Johnny Cash kultikus lemezei mögött álló producer – számolt be róla a The Austin Chronicle. A lapnak Johnston egy közeli barátját is sikerült megszólaltatnia, aki elmondta, a producer kevéssel halála előtt még dúdolgatott és a legkülönfélébb történetekkel szórakoztatta a közelében lévőket. Johnston azonban régóta betegséggel küzdött, mely életének utolsó napjaiban ágyhoz és gépekhez kötötte, fájdalmait morfiummal enyhítették, felesége elmondása szerint éjszaka, békében tért örök nyugalomra.

Bob Dylan, Johnny Cash és Bob Johnston

Johnston 1932-ben a texasi Hillsboroban született és már fiatal korában közel került az amerikai folklórhoz. Miután feleségül vette a Joy Byers dalszerző-énekesnőt, először a Knapp Recordsnál kezdett dolgozni, karrierje a Dot Recordsnál folytatódott, majd végül a Columbia Records stábjának lett oszlopos tagja, miközben független producerként is komoly sikereket ért el. Kulcsszerepet játszott Johnny Cash At Folsom Prison és At San Quentin kultlemezeinek elkészítésében, de segédkezett Bob Dylan Highway 61 Revisited és Blonde On Blonde, valamint Simon&Garfunkel Sounds of Silence és Parsley, Sage, Rosemary and Thyme anyagainak felvételeinél is sőt, nélküle nem született volna meg Leonard Cohen Songs of Love and Hate albuma sem. Johnston független producerként utoljára a kilencvenes években tűnt fel Willie Nelson The IRS Tapes: Who’ll Buy My Memories?-című lemeze kapcsán.

„Nem az volt a feladatom, hogy nagy hősként megmondjam Paul Simonnak, Johnny Cashnek, Bob Dylannek vagy Willie Nelsonnak, mit és hogyan kell csinálniuk” – nyilakozott Johnston egy késői interjúban. „Ha csak a rivalda és a pénz érdekelt volna, soha nem kezdek ezekkel az emberekkel. Ők a fiaim és engem csak az érdekelt, hogy mindaz, amely körülvesz, amelyben élünk általuk egy kissé szebbé legyen. Mert tudom, hogy ők képesek jobbá tenni ezt a világot.”