A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Meghalt Phil Woods, a legslágeresebb jazz szaxofonos

2015. október 2., 12:09

A Parker mellől indult Phil Woods a mainstream jazz előkelő körein túl olyan előadók lemezein bukkant fel, mint Thelonious Monk és Dizzy Gillespie, de játéka Billy Joel vagy Paul Simon több slágerében is tetten érhető. A szaxofonjátékos 83 éves volt.

phil-woods

Kedden elhunyt Phil Woods, az amerikai mainstream jazz közismert alakja – számolt be róla a Billboard. A stúdiózenészként is igen foglalkoztatott Woods 83 éves volt, utolsó koncertjét szeptember 4-én Pittsburghben adta, ahol zenekarával a Charlie Parker with Strings album klasszikusaiból szemezgetett. A fellépés során az akkor már oxigénhez kötött Woods bejelentette, hogy tüdőtágulásban szenved, visszavonul.

Woods 12 éves korában kezdett szaxofonon játszani, karrierjének hajnalán olyan jazz óriások határozták meg, mint Benny Carter vagy Johnny Hodges, azonban valódi hírnevet Charlie „Bird” Parker tanítványaként szerzett. A szakmában sokan csak az „új Birdként” emlegették, amelynek betetőzéseként Parker 1955-ös halálát követően Woods 17 éven keresztül élt együtt a bebop legenda özvegyével.

Woods saját zenekaraival több, mint 50 albumot jelentetett meg és megszámlálhatatlanul sok lemezen működött közre. Alt szaxofon játéka olyan jazz zenészek klasszikusain köszön vissza, mint Thelonious Monk, Dizzy Gillespie, Bill Evans, Clark Terry, de felbukkan Billy Joel, Paul Simon vagy Steely Dan több slágerén is. Woods maga négy Grammy-díjat nyert.

Palotai Zsolt lett az év DJ-je
dec. 4., 14:57