A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Megjelent a Jazzékiel frontemberének, Jakab Péternek új nagylemeze

2023. február 3., 18:51

Második szólólemezével jelentkezik Jakab Péter, a Jazzékiel dalszövegírója, énekese. Anyazenekarának, valamint első önálló albumának zenei világától túl messzire azért most sem kalandozott: nyolc álomszerű, lassú folyású, sötét tónusú középtempós szerzemény Ez még nem az címmel látott napvilágot február másodikán, a dalokkal élőben először a márciusi lemezbemutatón találkozhat a közönség a Magyar Zene Házában.

A 2021-es, Nem fontos személy című első szólóanyag önironikus sadcore felvételeinek folytatásaként megjelent új anyag nem csak hangulatában kapcsolódik elődjéhez: a második szólólemez bizonyos szempontból hasonló metódusban született, mint az első, hiszen Jakab Péter ezt az anyagot is egyedül írta, és nagyrészt otthon rögzítette, ám ezúttal már a koncertfelállásból ismert társak is játszanak a kész felvételeken.

„Amikor megcsináltam az első lemezt, tényleg azt gondoltam, hogy ez egy egyszeri kaland lesz. Aztán a srácokkal összepróbáltuk és tök jól kezdett megszólalni, mondták is Móziék [Mózes Zoltán, dob], hogy legyen még, ne hagyjuk abba. Amikor a harmadik koncertet csináltuk, már nagyon érezhető volt, hogy rövid a műsor, és felvetődött a logikus igény: »Fürge, nem írsz pár új dalt?« Hát itt kábé megpecsételődött, hogy akkor ez most innentől kezdve létezni fog. Formációként, új anyaggal. A legnagyobb újdonság az előző lemezhez képest, hogy ezen az anyagon már végig van dob Mózi jóvoltából. Tibi [Kalmár Tibor, basszusgitár] és Áron [Hajba Áron, gitár] két-két dalban működnek közre, a többiben én játszottam fel a hangszereket most is. Azt hiszem, sikerült megfogni azt a meleg, puha, tompa, vattaszerűen körülölelő érzést, amilyen a hangulatom mostanában” – mesélte Jakab Péter a lemez születéséről.

A sadcore mellett dreampop és shoegaze jegyeket is felvonultató album DIY hangulata és ironikus szövegei a korábbiaknál személyesebb témákat dolgoznak fel: „Az egésznek van egy ilyen tablószerű, krúdys-szindbádos összegzésjellege. Sok a nosztalgia rajta, valószínűleg azért is, mert február közepén betöltöm a negyvenet, ami a lemezre is rányomta a bélyegét” – mondja Jakab Péter. A hét friss szerzeményt tartalmazó albumon egy különleges feldolgozás is helyet kapott: az anyagot a 2022 decemberében megjelent Vágtázó Halottkémek-feldolgozáslemezen is hallható, Nincsen távol című felvétel zárja.

A budapesti Klinik kiadó gondozásában megjelent, nyolcszámos Ez még nem az már minden ismert streamingfelületen meghallgatható. A lemezbemutató koncertet március 25-én, szombaton a Magyar Zene Házában tartja a Jakab Péter, Hajba Áron, Kalmár Tibor, Mózes Zoltán felállású zenekar.

Fotó: Kósa Péter