A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Megjelent a The xx-s Oliver Sim első szólóalbuma

2022. szeptember 20., 12:53

Megannyi ígéretes ízelítő után megjelent Oliver Sim első szólóalbuma, a Hideous Bastard. Olivert korábban leginkább a The xx dalszerzőjeként, basszusgitárosaként és énekeseként ismerhettük, és ezúttal sem szakadt el teljesen a csapattól: a nagylemez produceri munkálatait Jamie xx végezte.

Oliver Sim néhány dalának hangzásvilágában visszaköszön a The xx-től megszokott hangulat, ugyanakkor a basszusgitáros-énekes személyiségének eddig kevésbé ismert oldalai is feltárulnak, mint például a horrorfilmek iránti szeretete és saját élettapasztalata. Az album kétévnyi dalszerzés és felvétel eredménye.

A lemezt a Romance with a Memory, a Fruit, a GMT és a Hideous című számok vezették fel, előrevetítve, hogy a fülbemászó, pörgős daloktól kezdve a lágyabb balladákig sokféle szerzemény helyet kap majd a debütáló albumon. Az utolsóként megjelentetett kislemez a Run the Credits volt, melyre Oliver egyfajta záróakkordként tekint. Saját elmondása szerint a Hideous Bastard egy queer horrorfilm, aminek a Run the Credits az utolsó jelenete, mellyel az olyan kedvenc karakterei előtt tiszteleg, mint Patrick Bateman (Amerikai psycho)és Buffalo Bill (A bárányok hallgatnak). Az utolsó dalban és az albumban közös pont, hogy habár hangzásra örömteli alkotásokról van szó, tartalmilag sok nehéz érzelem és frusztráció is testet öltött bennük.

A horrorfilm-koncepció egyébként azért sem áll távol a valóságtól, mivel a lemez anyaga a Hideous című rövidfilm filmzenéjeként is funkcionál. A nemrég a cannes-i fesztiválon debütált film főszereplője maga Oliver Sim, a rendező pedig Yann Gonzalez volt, és felbukkan benne egy csapat queer ikon is, köztük Jimmy Somerville és a drag queen, Bimini.