A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

MEGJELENT A WAKE UP 1230 ELSŐ NAGYLEMEZE – WILD COLORS

2021. október 18., 12:11

Kötetlen közös zenélések, bulihegyek, koncertek, egyre szorosabbra fűzött barátságok, bensőséges dalszerzés, turnébuszozások, backstage-megfejtések, még több buli, klipforgatás Londonban, kiállításmegnyitók Pécsen, Pesten és Berlinben, és még sok buli, buli, buli. Így lehetne vélhetően a legtalálóbban megfogalmazni, azt a szoros köteléket, ami egybegyúrta a Wake Up 1230 zenekar tagjait a 2010-es években. A Baksa-Soós Attila (ének), Frenk (gitár), Papp Szabi (basszusgitár) és Beck Zaza (dob) formáció összeállása lazábban nem is történhetett volna, már-már szinte természetes velejárója volt az év eleji bejelentésük, miszerint a barátságukat egy új, közös zenekarban manifesztálják.

Wake Up 1230 pécsi lemezbemutató – fotó: Simara László

Ezt a bejelentést számos kooperáció előzte meg. Így például a 2012-es Loretta című Papp Szabi, Baksa-Soós Attila szerzemény, amihez Miki 357 forgatott klipet.

A Wild Colors című dal volt a következő fejezet. Az ehhez készült PUR E által jegyzett klipben számos ismert arc tűnik fel az azóta legendás helyszínné avanzsált Nemdebár klubban, ami a méltán híres Moszkva téren található. Ezt a dalt már a Wake Up 1230 szerzőpárosa Frenk (zene), Baksa-Soós Attila (szöveg) jegyzi.

Papp Szabi és Baksa-Soós további dalokat írtak, amik az előbbi zenekarának, a Supernemnek a lemezeire kerültek fel. A Nincs Feszkó (Túl a Frekvencián sorlemez) után a Péterfy Bori Mészárlás (Weekend sorlemez) című dalok jelentek meg, mintegy megágyazva a folytatásnak. Ligeti Gyuri és Baksa-Soós 2016-ban megírták a Baby Star c. rock balladát, majd a Wake Up 1230 tagjai még a megalakulásuk előtt rögzítettek két további dalt, a Russian Tzar és a Sympathy Fuck c. punkrock és pszichedelikus rock elemekkel tarkított szerzeményeket. A sűrűsödő dalszerzést a 2021 januárjában megalakult Wake Up 1230  Baby Star c. EP megjelenése követte két videóklippel (Baby Star – Umbrella és Russian Tzar – Kálló Péter, lásd lentebb a nagylemez dalsorrendje szerint).

A napokban megjelent 9 dalos LP dalait, melyeket a fiúk a SounDay Stúdióban rögzítettek Vastag Gábor „Vasti” segítségével itt lehet meghallgatni. A zenekar tagjai a legtöbb dalhoz néhány mondatot is hozzáfűztek egy az szmo.hu számára készített interjúban.

Times
„Egy vágyképet fogalmaztunk meg arról, hogy szeretnénk egy sokkal nyíltabb, befogadóbb, szeretetre épülő társadalomban élni. Van benne egyfajta görbe tükör-hatás is, amikor felhozzuk, milyen most az emberek egymáshoz, vagy épp az állatokhoz való viszonya.”

Skip The Routine
„Ez egy országúti rock n’ roll dal, eredetileg lassú balladának indult, de amikor levittük próbára, sehogy sem akart összeállni. Aztán Szabi bedobta, hogy gyorsítsuk fel, és már készen is volt.”

Fuzzy Pink Dice
„Reflekció az ‘50-es évek hot rod kultúrájára, amikor gyors autók versenyeztek egymással, a visszapillantó tükrökön pedig plüss kockák lógtak. Nem számított semmi, csak a jó kedv és a vidámság, közben viszont ez az időszak a modernkori Amerika legsúlyosabb rasszizmusát próbálta feledtetni. Ezt a kontrasztot próbáltuk bevinni a dalba. Zeneileg rockabilly stílusban készült, egy nagyon kedves ismerősünk azt mondta róla, hogy pontosan így kellene megújítani ezt a műfajt.”

Bye Bye
„Egy az egyben hozza a tipikus New York-i hangulatot, lett volna benne egy Frank Sinatra-betétdalrészlet is, de végül kihagytuk.”

Western Sky
„Ez egy country ballada, méghozzá jó okkal. A vinyl verzión ugyanis ez az A oldal utolsó dala, ami sosem lehet túl gyors, ellenkező esetben fennáll a veszély, hogy ledobja a legbelül pörgő tűt a lejátszó.”

Baby Star

Sympathy Fuck

„Arról a jelenségről szól, amikor egy egészen szürreálisan gyönyörű nő egy éjszakára összejön egy olyan csávóval – vélhetően sajnálatból –, aki ezt egyáltalán nem érdemli meg.”

Russian Tzar

Wild Colors

A zenekar pécsi lemezbemutatója után Budapesten is hallható lesz:
2021. október 21., 20:00, Robot klub, 1072 Budapest, Akácfa utca 49.
Jegyár: 2000 Ft / Tixa