A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Megjelent Dosztojevszkij: A játékos című klasszikusa

2024. június 17., 17:18

A szépirodalom, a zenei és kultikus könyvek, valamint az időtlen klasszikusok mellett elkötelezett Troubadour Books Kiadó Időkapu című sorozatában megjelent Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij egyik legismertebb műve, A játékos, amit a szerző azért (is) írt, hogy visszafizethesse szerencsejáték szenvedélyéből adódó tartozásait.

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij egyik legismertebb műve a szerelem és a játékszenvedély regénye. A főhőst, Alekszej Ivanovicsot a szerelem sodorja a szerencsejátékhoz, de idővel a játék izgalma feledteti a szerelme iránti vágyat. A történet a képzeletbeli Roulettenburgban, a kaszinójáról híres fürdővárosban játszódik, ahol fokozatosan elmosódik a játék és az élet közötti határvonal.
A játékos nem önéletrajzi mű, de Dosztojevszkij maga is gyakori vendég volt a rulettasztalnál, így hátborzongató hitelességgel tudja megjeleníteni, milyen az, amikor a pusztító játékszenvedély teljesen hatalmába keríti az embert.

Dosztojevszkij erről így nyilatkozott:
Bármilyen nevetséges is legyen, hogy oly sokat várok a rulettől, de nekem úgy tűnik, hogy még nevetségesebb az a közfelfogás, hogy ostobaság várni valamit a játéktól. S mivel is volna rosszabb a játék más vagyonszerzési módnál, például a kereskedésnél? Az igaz, hogy száz közül csak egy nyer. De mi közöm nekem ehhez?
Lázba jöttem és föltettem ezt a halom pénzt a pirosra – s csak akkor tértem észre. És az egész este folyamában, az egész játék alatt csak ez egyszer futott rajtam végig az ijedtség hidege, s a kezemen és a lábamon valami zsibbadás. Egyszerre eszembe jutott és átéreztem, mit jelent most rám nézve a vesztés. Föltettem az egész életem.”

A játékos a Troubadour Books Kiadó Időkapu sorozatának új kötete.

Ne keresd a könyvet, itt van.

Szerző:
Megérkezett Sisi és Hundred Sins közöse: az „Anya Mondd meg”
júl. 15., 11:33
Duplázik az Akvárium Klubban Marcus & Martinus
júl. 11., 19:18
Nemzetközi sztárok a hétvégén a Budapest Parkban
júl. 10., 13:56
Új dátumot kapott Ski Mask The Slump God koncertje
júl. 10., 13:46