A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Megjelent Jean-Michel Jarre best of albuma, novemberben pedig új lemezt ad ki

2018. szeptember 18., 14:35

Az elektronikus zene keresztapja, Jean-Michel Jarre egy 41 dalt tartalmazó best of albumot jelentetett meg Planet Jarre címmel. A válogatáslemez a művész ötvenéves pályafutásának összefoglalása, amit novemberben egy új album követ majd.

A frissen megjelent Planet Jarre-on a szerzemények tematikusan, négy csoportba rendezve sorakoznak fel a lemezen: Soundscapes, Themes, Sequences, Explorations & Early Works. Az ikonikus szerzemények mellett több, eddig rejtett kompozíció, valamint két vadonatúj felvétel (Herbalizer, Coachella Opening) is helyet kap a többféle formátumban megjelenő gyűjteményen. A Coachella Opening Jarre Electronica World Tour koncertjeinek hangulatát jeleníti meg, és a névválasztás sem véletlen, hiszen a művész idén áprilisban lépett fel pályafutása során először a neves Coachella Fesztiválon.

A Planet Jarre nem az egyetlen újdonság a francia mágustól: november 16-án érkezik az Equinoxe Infinity, ami negyedik lemezének, az Equinoxe-nak régen várt folytatása. Ez az album 40 évvel ezelőtt, 1978. november 16-án látott napvilágot, és azóta is különleges helyet foglal el a Jarre életműben. A friss anyaghoz olyan témák szolgáltatták az inspirációt, mint az életünket behálózó új technológiák, a mesterséges intelligencia kérdése, és mindezeknek az emberiségre gyakorolt hatása. Az album borítóját Filip Hodas készítette, és a grafika erőteljesen rezonál a 40 évvel ezelőtt megismert képi motívumokra.

Filip Hodas egy szemtelenül fiatal és szemtelenül tehetséges alkotó, akinek felvázoltam az elképzeléseimet, ami két különböző hangulatú borítóban öltött testet. Az egyiken az emberiség békében és harmóniában él a természettel és a technológiával, a másik viszont egy félelmetes és torz jövőképet jelenít meg, ahol a gépek uralják a világot” – nyilatkozta Jean-Michel Jarre. „A két változattal szerettem volna ráirányítani a figyelmet arra, hogy milyen lehetséges forgatókönyvekkel kell szembenéznünk most, hogy az életünk megkerülhetetlen része lett az innováció és a technikai fejlődés – amitől sok esetben bizony erőteljesen függünk. Az Equinoxe Infinity ennek a két ellentétes világnak a filmzenéjét festi meg.

A lemez szeptember már előrendelhető, az előzetesét The Watchers (Movement 1)pedig itt nézhetitek meg: