A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Megjelent Kazuo Ishiguro Ne engedj el… című regénye

2022. március 11., 1:13

A 2017-ben „nagy érzelmi erejű regényeiért” Nobel-díjjal kitüntetett japán származású brit író, Kazuo Ishiguro olyan világsikerű regények szerzője, mint a Napok romjai, a Ne engedj el… és Az eltemetett óriás. Témáját és gondolati ívét tekintve minden újabb műve meglepetés – van köztük a mélységes múltból a mi korunk emberéhez szóló allegória, van a közeljövőben játszódó disztópia, van, amelyik Japán második világháborús vereségének lelki hatásait elemzi, és van olyan, melynek fő motívuma a zene –, de mindegyiket összefűzi az a sajátos látásmód, melynek kapcsán eszünkbe juthat ugyan Franz Kafka, Marcel Proust vagy Vladimir Nabokov, de Ishiguro írói világa végsősoron egészen eredeti: olyan különös fénytörésben láttatja a szorongó emberi lelket, mint senki más.

Már-már idilli körülmények között nevelkednek a világtól elzárt magániskola, Hailsham növendékei. De közben sejtik, aztán lassacskán már tudják is – bár egy gyerek számára ez a tudás szinte felfoghatatlan –, hogy ők különleges lények. Hogy nincsenek szüleik, mint másoknak, a külvilágban, és hogy csak azért léteznek, hogy aztán „adományozhassanak”.

De mégis van az életükben szeretet és szerelem, van „lelkük” – és a regény főhősei számára még az a lehetőség is felmerül, hogy az igazi szerelem talán, ha csak kis időre is, kimenekítheti őket előre megírt sorsukból. Ishiguro megtévesztő egyszerűséggel kibontakozó remekműve a legapróbb lelki rezdülésekre is érzékeny szemmel meséli el nekünk azoknak a fiataloknak az életét, akik túl hamar kell hogy szembesüljenek az élet elkerülhetetlen egzisztenciális drámájával.

A regény 2005-ös megjelenését követően rövid időn belül több jelentős irodalmi díjat is elnyert, a Time magazin beválogatta a száz legjobb angol nyelvű regény közé, és Mark Romanek rendezésében nagy sikerű film is készült belőle, melyet 2010-ben mutattak be.

Idézet a könyvből:

„Aztán ott volt az a tény, hogy nekünk nem lehetnek gyerekeink. A szexuális felvilágosítást rendszerint maga Miss Emily intézte, és emlékszem, egyszer behozott egy életnagyságú csontvázat a biológiai előadóból, hogy bemutassa a nemi aktust. Elképedve néztük, hogyan állítja be a csontvázat különféle pózokba, és a legcsekélyebb zavar nélkül bökött a különböző részekre a pálcájával. Részletesen elmagyarázta, hogyan történik az aktus, mi hová kerül, a különböző változatokat, mintha csak földrajzórát tartana.”

Ne keresd, itt van.