A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Megjelent Kendrick Lamar új albuma, a Mr. Morale & The Big Steppers

2022. május 18., 17:48

Május 13-án jelent meg Kendrick Lamar régóta várt új albuma, a Mr. Morale & The Big Steppers, ami a rapper ötödik nagylemeze. Nem kevesebbet, mint 5 évet kellett rá várni, merthogy Lamar utoljára akkor jelentkezett nagylemezzel.

Az album borítóján Lamar töviskoszorút visel és egy kisbabát tart a karjaiban, miközben a nadrágjából egy pisztoly kandikál ki. A háttérben egy nőt látunk egy másik csecsemővel. A képet Renell Medrano készítette, aki korábban olyanokat fotózott, mint Serena és Venus Williams, Issa Rae, Julia Garner, Jake Gyllenhaal és Timothée Chalamet.

Lamar az album megjelenése előtt néhány nappal kiadott egy új dalt, The Heart Part 5. címmel, amelyhez a rapper alkotó- és üzlettársa, Dave Free készített klipet (ez egyébként az előző The Heart-dalokhoz hasonlóan, nem került fel a lemezre). A videóban Lamar arca folyamatosan változik, felveszi például Kobe Bryant, OJ Simpson, Kanye West, Nipsey Hussle és Will Smith vonásait is. A klipben használt deep fake technológiát Trey Parker és Matt Stone (a South Park alkotói) biztosították stúdiójukban, akikkel Lamar egyébként éppen egy közös filmen dolgozik. A rapper 2021 augusztusában jelentette be, hogy új lemezzel érkezik, ekkor élesítette Oklama nevet viselő weboldalát is.

„Hónapokig elvagyok a telefonom nélkül. Szeretet, veszteség és gyász rángatott ki a komfortzónámból, de Isten mindig szólt hozzám a zenémen és a családomon keresztül. (…) Az utolsó TDE-s albumom készítése közben arra gondoltam, mennyire boldog vagyok, hogy az elmúlt 17 évben nyomot hagyhattam a kultúránkon. A küzdelmek. A siker. És ami a legfontosabb: a testvériség. Remélem, a Mindenható továbbra is azt az utat szánja a Top Dawg-nak, hogy a legőszintébb előadókat segíthessék” – írta az oldalon, megosztva egyúttal a nyilvánossággal azt is, hogy ez lesz utolsó albuma a jelenlegi kiadójánál.

A Mr. Morale & The Big Steppers Kendrick Lamar első albuma a 2017-es DAMN. óta, amellyel nemcsak elnyerte a Legjobb rap albumnak, a Legjobb rap dalnak, a Legjobb rap előadásnak és a Legjobb videóklipnek járó Grammy-díjat (utóbbi hármat a Humble című dalért), hanem Pulitzer-díjat is kapott. Az új lemezen feltűnik többek között Baby Keem, Summer Walker, Ghostface Killah, és a Portishead énekesnője, Beth Gibbons is.

A két lemez között Lamar olyan előadókkal működött együtt, mint Anderson .Paak, Busta Rhymes vagy Terrace Martin, valamint részt vett a Fekete párduc című nagy sikerű Marvel-film zenéjének megírásában is. Ez utóbbin szerepel a SZA-val közös All The Stars is, amelyért 2019-ben Grammy-jelölést kaptak.

Címkék: