A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Megjelent Térey János önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca

2020. szeptember 4., 12:42

2020. szeptember 14-én ünnepelné 50. születésnapját Térey János. Erre az alkalomra jelent meg ez a hátrahagyott kézirat, melynek bemutatója szeptember 11-én 19 órától lesz a New York Kávéházban (ahol a kötet borítóján látható fotó is készült a szerzőről, Isza Ferenc felvétele).Az önéletírásról Szirák Péter irodalomtörténészt Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatója kérdezi, részleteket olvas: Fekete Ernő.

Az a kérdés, hajlandó vagy-e lemenni az őseidért a kútba, vagy sem, és kibírod-e, amit felhozol” – írja memoárjában Térey János. Az emlékiratban az író debreceni gyermekkorának és ifjúságának majdnem két évtizedét beszéli el. A meghatározó családi kötelékekről, a család eredetének kutatásáról, a szülőváros kulturális és történeti hagyományairól, mint a személyiségét, a nevelődését formáló együttes hatásokról számol be ez a lezáratlanságában is sokrétű epizódokban kidolgozott vallomásfüzér.

A budapesti bemutatót követően Debrecenben, Térey János szülővárosában Térey Könyvünnepet rendeznek. Az eseménysorozatról így ír Szirák Péter: „A legnagyobb debreceniek nyomdokain járva a »maradandóságot« az értékek megújító megőrzéseként fogta fel. A nem sejtett vég előtti hónapokat egy nagyszabású emlékirat, a Boldogh-ház, Kétmalom utca című család- és várostörténeti opusz megírásával töltötte. Alászállt a múltak kútjába, hogy felhozza egy cívis nemzetség és vele egy titkát váltig őrző város ellentmondásos történetét. A levéltárak és a lelkek mélyére ereszkedett, hogy a gyarapodás és romlás, a céltudatosság és úttévesztés, az építés és rombolás, a szenvedély és a szenvedés, a szeretet és az ártás különös, egyedi és mégis közös mintázatát megmutassa nekünk. E posztumusz memoár önelemző elszántsága, okossága és mívessége, katartikus megvilágító ereje is bizonyítéka annak, hogy Térey János váratlan és korai halála felbecsülhetetlen vesztesége szellemi közösségünknek. Vigaszunk csak az lehet, hogy olvassuk műveit és megőrizzük emlékét. (…) hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg a Térey Könyvünnepet. Bemutatjuk az emlékiratát, sétát szervezünk verseinek helyszíneit, nyomait keresve, ellátogatunk egykori iskolájába, a Tóth Árpád Gimnáziumba és költeményei megszólalnak majd színházi esteken is.”

A rendezvénysorozat keretén belül lesz az ősbemutatója Prieger ZsoltKáddis Térey Jánosért című művének; a már említett irodalmi séta A Kétmalomtól a Szent Annáig címet viseli, Balajthy Ágnes irodalomtörténész szerkesztette. Emléktáblát is avatnak szeptember 14-én, a költő szülőházánál (Kétmalom utca 17.). De kiállítás, szakmai konferencia és számos más irodalmi rendezvény is megvalósul szeptember 12. és 15. között Debrecenben, a részletes programot, itt találja.

A Budapesti könyvbemutató FB-eseménye.

A Jelenkor Kiadó megjelenés előtt álló köteteiről bővebb információt.

Fotó: Isza Feremc

A Run Over Dogs új albumát hallottad már?
máj. 13., 19:32