A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Bukta, feLugossy, Szirtes: megnyílt a Levitáció a MűvészetMalomban

2017. április 11., 17:59

Lebegő fák, mókusok, nyugdíjas találkozó és 18+ -os talicskák a MűvészetMalomban. A szentendrei MűvészetMalom régóta a kortárs művészet meghatározó helyszíne, de olyan óriási tömeg, mint szombaton este, korábban még nem zsúfolódott össze egyetlen kiállításmegnyitón sem a legendás intézmény udvarán. Sokan máris az „év kiállításának” nevezik Bukta Imre, feLugossy László és Szirtes János közös tárlatát.

A kortárs magyar képzőművészet három olyan nagy, iskolateremtő mestere reflektál munkáival a szentendrei művészethez fűződő viszonyára – és a Malom egyszerre ódon és modern, inspirálóan romantikus tereire –, akiknek művészete részben vagy egészben itt teljesedett ki, de már szorosan nem kötődnek a városhoz.  FeLugossy, Bukta és Szirtes művészete az elmúlt évtizedekben markánsan eltért egymástól, mégis összetartoznak, ahogy pályájukon több ponton keresztezték egymást, esetenként pedig együtt is haladtak – formai és szemléletbeli síkon egyaránt. E három út kapcsolódásaira épül a tárlat – a kiállítás témája pedig a helyhez kötöttség és az attól való elszakadás, a levitáció lehetősége.

A megnyitó a Szentendrei Altiszti Akadémia katonazenekarának fúvós bevonulásával kezdődött, majd Gulyás Gábor kurátor köszöntője után Németh Gábor író interaktív megnyitója következett, amiben az irodalmi szöveget kártyatrükkökkel is tarkította.

FeLugossyLászló udvari installációjához egy 1950-es gyártású katonai repülőgépet használt, a földszinten pedig nyitott egy valódi kávézót, ahol az Ájulás TV ingyenes tévéprogramja is fogható. Megjelennek a jól ismert dadaista szövegdarabok is, különleges tárgy- és mókusos képkörnyezetbe ágyazva és jó néhány egyedi installáció.

Bukta Imre lebegő gyümölcsfákat állított ki, valamint a görbe fáknak igazságot osztó fotósorozat is elvitt Szentendrére. Emlékezetes az általa épített nyugdíjas találkozó különterme diszkófényekkel, illetve egy falusi ház beszakadt teteje, amelynek hiányzó cserepei mögül egy család megpróbáltatásai sejlenek fel. De van börtön-installáció, rabfolyosó és egy akasztott fa is – mindegyik megrendítő élmény!

Szirtes János művei monitorok tucatjain futnak, de talán ezeknél is érdekesebbek  helyspecifikus installációi: a világító izzókon sikló halbárkák, a levitáló fenyőfák, lebegő szemüvegkeretek, „zsizsikelő” tévék és az obszcén firkákat hordozó talicskák.

A MűvészetMalom eddigi legnagyobb kiállítása június 11-ig várja a látogatókat.

LEVITÁCIÓ
FeLugossy László, Bukta Imre, Szirtes János a szentendrei MűvészetMalomban
nyitva: 2017. 04. 08. – 2017.06.11.