A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Megtalálták a Vissza a jövőbe legbizarrabb hangszerét

2015. október 26., 19:45

Csak kevesen tudják, hogy a Vissza a jövőbe kultikus nyitójelenetének gigantikus hangszóróját megpukkasztó pöttöm gitárszörny mind a mai napig fellelhető, titokzatos tervezője pedig gyakorlatilag a modern könnyűzene teljes spektrumának hangszerparkján, Bob Dylantől kezdve Stingig bezárólag otthagyta kézjegyét.

new-yellow-detail1

Miután kiderült, a Vissza a jövőbe közismert báljelenetében kulcsszerepet játszó gitár maga is időutazó, újabb a filmben felbukkanó hangszer titkát fedte fel a Reverb.com. A filmtrilógia 1988-as első részének nyitójelentében egyetlen akkorddal egy egész laboratóriumot szétromboló apró hathúros korántsem kellék, létező s mi több, elérhető hangszer mind a mai napig.

Marty McFly másik gitárja egy, a nyolcvanas évek hajmetál bódulatában született Chiquita helytakarékos-utazó modell, melynek gyártója nem más, mint a texasi Mark Erlewine. A saját gitármárkáját a hatvanas évek hajnalán megálmodó Erlewine 1974-ben költöztette üzletét Austinba, ahol az évtizedek során impozáns vevőkört szerzett magának. Gitárjait többek közt olyan zenészek vásárolták és használták előszeretettel, mint Billy Gibbons, aki a Chiquita tervezésében is segített Erlewinenek, Bob Dylan, Sting, Andy Summers, Mark Knopfler, Bruce Springsteen, Stevie Ray-és Jimmy Vaughan, Eric Johnson, Albert King, Bo Diddley, Johnny Winter, Joe Walsh, Jimmy Buffet, John Fogerty, Paul McCartney, Billy Squier, Pat Metheny vagy épp Willie Nelson. Annak, aki pedig szívesen újraélné saját garázsában a Vissza a jövőbe egyik nagy pillanatát jó hír, hogy a Chiquita nagyjából 140 ezer forintos bolti áron mind a mai napig beszerezhető.