A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Menekülés a szörnyű valóság elől – a Xiu Xiu új albumával tér vissza a Dürer Kertbe

2023. február 20., 15:36

Jamie Stewart legbelsőbb frusztrációi színpadi megtestesülésének ismét szem- és fültanúi lehetünk, méghozzá épp, mint legutóbb, most is egy albumpremier kapcsán – május 18-án a Dürer Kertben.

Az Ignore Grief című új lemez – ahogyan azt a Xiu Xiu-tól már megszokhattuk – egy furcsa, képzeletbeli világba invitál minket, ami mindennek ígérkezik, csak kényelmesnek nem. A zenekar elmondása szerint a dalok segítségével egy olyan fantáziavilágot hoztak létre, ahová az ember a szörnyű valóság elől menekül, még akkor is, ha ez a mesterkélt menedék még az épp megtörténő borzalmaknál is traumatikusabb. Az album előfutáraként megjelent single, a Maybae Baeby egyszerre pusztítóan hátborzongató és experimentálisan kakofón. A track akár az American Horror Story főcímdala is lehetne, de a biztonság kedvéért a videóklipet sem bízták a fantáziánkra. A klipet Angela Seo, a zenekar billentyűse rendezte, és esélyt sem ad a menekülésre – sem audiós, sem vizuális síkon.

A zenekar 2002-es alakulása óta szinte minden évben kiadott egy kis- és/vagy nagylemezt, így mindenki megemelheti képzeletbeli kalapját a tekintélyes diszkográfia előtt.

Ez az este garantáltad rád vár, ha valami olyat szeretnél átélni, amit nagyon kevés zenekar tud nyújtani, és ha szeretnél egy kicsit kiszakadni az unalmas mókuskerékből. Ha már láttad a Xiu Xiu-t, és tetszett, akkor azért, ha pedig egyelőre nem tudsz mit kezdeni velük, akkor pedig azért merülj el experimentális világában.