A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Mennyibe kerül valójában egy gitár gyártása?

2016. április 19., 16:58

Egy gyártó sem vallaná be, milyen áron állítja elő legkapósabb modelljeit, a Reverb-nek most mégis sikerült megkaparintania néhány okkal titkolt számadatot.

guitar-factory

Bármely termék féltve őrzött titka a gyártási költség, kiváltképp az olyan, látszólag csillagászati összegekig nyújtózkodó tárgyak esetében, mint az elektromos gitárok. Az előállítás kiszervezése a legpatinásabb márkák esetében is prioritássá vált, miközben az árak gyakran a múlt dicsőségének jogán változatlanul magasan maradnak. A Reverb-nek mégis sikerült megszólaltatnia egy nagy gyártó, neve elhallgatását kérő, vezető beosztású szakembernek hála, kiderült mennyibe is kerülnek valójában a boltok falán lógó hangszerköltemények. A felhozott példák egy Telecaster típusú, tömörtestű, csavarozott nyakú, kéthangszedős gitárra vonatkoznak.

Érdekesség, hogy az amerikai és távol keleti gyártás fő árkülönbségét alapvetően nem az alkatrészek minősége, sokkal inkább mennyisége határozza meg. „Ha szükséges, a keleti gyártósorok is képesek az amerikaival vetekedő minőségű nyakakat, hangolókulcsokat és fém szerelvényeket gyártani” – állítja a szakértő hozzátéve, ma már ugyan azt a CNC-berendezés használják az amerikai és kínai gyárában is.

Az árat a hangszeren végzett klasszikus kézimunka mennyisége befolyásolja drasztikusan. „A csiszolással, egyengetéssel, a tökéletes ívek létrehozásál járó kézimunka sokkalta több annál, mint azt bárki is gondolná” – hangzik el a tézis, miszerint az alkatrészek önmagukban nem, csak a szakszerű összeillesztés és beállítás tehet egy hangszert kiemelkedővé.

Jackson-Fender-factory-7

Az árat tehát szinte teljességben a gyártás során igénybe vett emberi munkaerő határozza meg, melyet a szakértő egy egyszerű példával prezentál. „Az általunk forgalmazott gitár keménytokok listaára 99 dollár, az előállítási költségük nagyjából ennek a fele. A méretét tekintve negyed akkor mandolintokok ellenben mindössze 2 dollárral olcsóbbak gitártokoknál, pedig nyerseganyagköltségük jóvalta szerényebb.”

A kézimunka költségei mindig kétszeresére ugranak, mikor a gyártást Kínából Indonéziába, Indonéziából Koreába, majd pedig Koreából az Egyesült Államokba költöztetik: ennek fényében az a hangszer, melyet Kínában 100 dollár körül készítenek el, az USA-ban gyártva közel 1000 dollárba kerül a cégnek. A másik kulcsfontosságú kérdés a darabszám.

„Nem rég megláttam egy kínai gitárüzemet, ahol a klasszikus Beatles-stílusú basszusgitárok színek szerint, kétezresével gördültek le a futószalagról. Ez teljesen más helyzetet szül, mintha kellene gyártanod 34 piros, majd 34 kék modellt, a kettő közt újrakalibrálva az egész gyártósort. S ezért lehetséges az, hogy ezeket a hangszereket a boltok 300 dolláért dobják utánad: elképesztő mennyiséget készítenek belőlük.”

maxresdefault

Ugyanakkor a kész termék még nem minden: a profithoz azt el is kell adni. „Tételezzük fel, hogy bevásárolok egy szállítmány, 200 dolláros indonéz Telecastert. A gyártó által javasolt ár ennek legkevesebb négy-ötszöröse, az árcédulán pedig ennek az összegnek 80-85 százaléka jelenik majd meg” – mesél a szakértő, aki szerint egy import hangszer hangszer minden állomása, a gyártósortól kezdve a szállításon át, egészen a bolti eladásig az aktuális ár 50, ám inkább 100 százalékos feltornázásával jár együtt. „Ha egy gitáromat 500 dollárért látni a kirakatban, az azt jelenti, én nagykereskedelmi áron 320-ért adtam el, így pedig –a profit érdekében – az előállítása és utaztatása nem kerülhetett számomra többe, mint 50-150 dollár.”