A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Menő vagy kínos a dunaújvárosi Megadeth-beszéd?

2016. július 17., 22:19

A Rockmaraton szombati főfellépője lett volna az amerikai Megadeth, amely egy backstage balesett miatt végül lemondta dunaújvárosi koncertjét. Az internetet azóta keresztül-kasul bejáró videón a szervezők láthatóan csalódott szervezők temperamentumos és kissé személyeskedő beszédben jelentik be, nem lesz koncert. A tűzoltó módszer kétségtelenül hatásos, ámde.

megadeth

„Kibaszottul sajnáljuk” – kevés hálátlanabb feladat van annál, mint több ezer, esőben-sárban várakozó fesztiválózónak bejelenteni, az esemény főattrakciója mégsem lép színpadra. A Megadeth koncertjével reklámozott Rockmaraton szervezői azonban nem igen tehettek mást, miután az amerikai együttes basszusgitárosa a backstage-ben sikeresen eltörte a lábujját, és hiába vitték kórházba, a zenekarvezető Dave Mustaine szerint a kezelés után sem lett volna tökéletes az összhatás. A színpadról a tömeghez szóló szervező láthatóan maga is el volt keseredve, melynek szellemében nem meglepő, hogy egyből azt panaszolja, lényegében az egész fesztivált a Megadeth fellépésével reklámozták.

A probléma ott kezdődik, mikor a tényközlést követően lényegében kikéri magának, a szituációt, felsorolva, mi mindent tett a fesztivál a zenekarért, a kiépítettt étteremtől kezdve, a budapesti Kempinski Hotelben való elszállásolásig. „Beültek a kocsijukba és elmentek Budapestbe az ötcsillagos kempinskis hoteljükbe, bazzmeg” – idézhető a videóból. „Ez a nagy Megadeth zenekar 45 ezer dollárba került, meg tíz százalék jutalékba egy kelet-európai ügynöktől meg hét százalékba egy magyartól. Tudjátok mennyi volt a szállásuk? Majdnem másfél millió forint. És tudod, milyen cateringet kértek? Hogy még avokádót meg faszom tudja, milyen gyümölcsöt is kértek bele, bazdmeg. És utána meg bazdmeg, elmentek haza.”

A Rockmaraton fesztivál szervezői valószínűleg hamar rádöbbentek, hogy a Megadeth fellépése után két lehetőségük van. Vagy tartják a hátukat és viselik a csalódott rajongók dühös reakcióit vagy kimosdatják magukat és az együttest teszik meg közellenségnek. Utóbbi megoldás ugyan igen praktikus, azonban kevésbé elegáns, az üzleti morálról nem is beszélve.

Amennyiben a Megadeth a szervezők által is aláírt szerződésben biztosított jogával élt, amikor megtagadta a fellépést, a zenekar ellen uszítani nem nevezhető etikusnak. Érdemes átgondolni, amennyiben a Megadeth szerződést szegett volna, a szervezők jó eséllyel kártalanításra számíthatnának, így végképp nem lenne bölcs döntés a költségekkel revolverezni.