A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Mesterséges intelligencia és minden más – indul a Trafó 2017/2018-as évada

2017. szeptember 5., 16:51

Robottal táncoló tajvani művész, öt órás Utas és holdvilág playbackszínház, Fela Kuti örömünnep Magyar premierek, külföldi tánccsillagok, jazz, elektronikus és indiai zenei virtuózok. Szokásosan sűrű évadát szeptember 5-6-án indítja a Trafó, a PanoDráma A csodát maguntól kell várni című dokumentumszínházi produkciójával és az EJTech parkolóba felállított hanginstallációjával.

                          Csányi Krisztina fotója

Technikai fejlesztések előadóművészeti alkalmazása és független színházi társulatok bemutatói jellemzik a Trafó szeptemberben induló évadát, ehhez igazították évadnyitó sajtótájékoztatójukat is. A stáb bejelentette az intézmény új, telefonos alkalmazásának bevezetését, amellyel a néző kiválogathatja a számára kedves programokat és rögtön google naptárjába importálhatja őket. A Kortárs Művészetek Háza szervezőcsapata ismertette az idei évad terveit, a beszámolókat pedig előadóművészeti és újtechnológiás eseményekkel színesítettek.

Esteban de la Torre, Kárpáti Judit Eszter és az EJTech október 8-i Design Heti smART! XTRA programon is szereplő hanginstallációja az évadnyitóra felállított átlátszó sátorba költözött, Kárpáti Péter és a Titkos Társulat pedig a szeptember 10-én bemutatásra kerülő Tótferi című produkciójuk és Fekete Ádám új rendezése kapcsán szerepelt a rendezvényen. Mindkét előadást a népszerű klubhelységben mutatják majd be; Fekete Ádám a Staféta pályázatot elnyert legújabb darabjára A Jeditanács összeülre október 27-28-án kerül sor. A nagyterembe is készül új magyar színházi produkció, a PanoDráma, a TÁP Színház és a Dollár Papa Gyermekei is a Trafóban mutatja be új előadását, utóbbi a CAFe Budapest fesztivállal közös szervezésben.

Az Európa-szerte ismert és elismert magyar színházi rendezők munkái továbbra is műsoron maradnak. Mundruczó Kornél és Pintér Béla darabjai mellett Schilling Árpád a Montenegrói királyi színháznak készült előadása, az Ameddig a szem ellát is látható a Trafóban november elején. Sok magyar produkció pedig november utolsó és december első napjaiban külföldi érdeklődők számára is elérhető lesz, ekkor zajlik ugyanis a dunaPart4 Kortárs Előadóművészeti Platform, amelyre a nemzetközi előadóművészeti szcéna képviselőit várják a szervezők. A platform programjait több helyszínen, angol felirattal lehet majd megtekinteni.

A 200% tánc sorozat fénykorát éli idén, a ma élő legmeghatározóbb koreográfusok produkciói közül érkezik jónéhány Budapestre. Műsorra kerül egy Anne Teresa de Keersmaeker darab, egy Wayne McGregorkoreográfia és egy régi Wim Vandekeybus előadás is. A La La La Human Steps-ből, sőt egy David Bowie klipből is ismert Louise Lecavalier saját koreográfiájával, egy Italo Calvino feldolgozással  vendégszerepel a Trafóban áprilisban. Mellettük sor kerül még a tánc határait tágító Rachid Ouramdane TORZIÓjára és az ezúttal csak nőket szerepeltető Anne Nguyen egy-egy táncművére is.

Nemcsak a külföldi, de a hazai tánc jelenléte is erős. A MAZE csapata Jónás Verával, illetve izraeli koreográfusokkal készíti új előadását, melyet szeptember 21-22-én mutatnak be, Valencia James az előadásához fejlesztett mesterséges intelligencia felhasználásának lehetőségeit vizsgálja a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében októberben, az évad második felében pedig egy sor független magyar alkotó jelentkezik önálló bemutatóval.

A zene szerelmesei idén sem fognak csalódni: november 25-én a világhírű amerikai énekes-producer Holly Herndonnal folytatódik az Electrify elektronikus zenei sorozat, itt indul és zárul a kísérleti zenei profilú UH Fest október elején, Thomas De Pourquery és a Supersonic pedig november 11-én bebizonyítja, hogy a jazz nemcsak él és virul, de megújulásra is képes. Az afrobeat megalapítója, Fela Kuti tiszteletére rendezett nemzetközi fesztivál idén Budapestre is elér: október 14-én a Felebration eseményén hazai zenészek és a brit-nigériai Dele Sosimi tiszteleg a mester előtt egy filmvetítéssel egybekötött koncerten. Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei sorozat huszonkettedik állomásán a santuros Harjinder Pal Singh játszik, a szokásos decemberi ünnepi koncertek három estjén a Middlemist Red, a Qualitons és a Fran Palermo tartják meg különleges szeánszaikat.

A Trafó Galéria ezúttal is az innováció és az újrafelfedezések helyszíne lesz, a kiállítások mellett továbbra is szervez performatív eseményeket és egy saját múltját feldolgozandó dupla évkönyv kiadását is tervezi 2013-as és 2014-es kiállításairól. Az őszi-téli program hívószava a poszt-digitális valóságunk és annak az új anyagisága lesz. Szarka Péter szeptember 28-án nyíló Globális felmelegedéssel a hidegháború ellen című kiállításán új festői gesztusokkal, terepasztalokkal és hanginstallációkkal találkozhatunk, november 17-től pedig a litván Pakui Hardware művészduó installációja a tudományos-fantasztikus képzelet világába kalauzol. Az itt szereplő installációk az új munkásosztály helyét elfoglaló robotokkal foglalkoznak majd. Januárban Puklus Péter önálló kiállítása folytatja a sort, aki a fotóművészet és a képzőművészet anyagiságának találkozásán dolgozik.

Címkék: