A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Metric: Pagans In Vegas – új album Emily Haines együttesétől

2015. szeptember 14., 9:00

A kanadai Metric együttesről leginkább a Blondie juthat eszünkbe, azzal a különbséggel, hogy itt a szőke énekesnő egyben multiinstrumentalista-zeneszerző is. A zenekara 2012-es Synthetica albumán Lou Reeddel is duettező Emily Haines tavaly a kislányoknak szánt technikai játékokat gyártó GoldieBlox minicég videosorozatában tűnt fel egy új számmal (Lightning Strikes), de az évet már a Metric élén zárta egy karácsonyi dallal (The Fatal Gift), 2015-ben pedig egy remek új albumot is felvettek, mely itt már megjelenés előtt hallható.

Az amerikai szülőktől az indiai Új-Delhiben született Emily Haines és az angliai születésű gitáros-producer James Shaw duójaként indult torontói Metric 2001-ben nyerte el végleges formáját a basszista Joshua Winstead és a dobos Joules Scott-Key csatlakozásával, de igazán csak az évtized végére futott be new wave beütésű szintis indie popjával: a negyedik nagylemez, a 2009-es Fantasies a Juno Awards („a kanadai Grammy”) gáláján az év zenekarának és az év legjobb alternatív albumának járó díjat is elnyerte, és ez utóbbit a már említett 2012-es Synthetica is megkapta, Shaw-t pedig az év producerének is megválasztották. A Metric a legutóbbi sorlemezével egy időben jelentette meg a David Cronenberg-féle Cosmopolis filmzenealbumát is, közös produkcióként a filmzeneszerző Howard Shore-ral, akivel korábban már az Alkonyat sorozat Napfogyatkozás epizódjának Eclipse című betétdalát is együtt komponálták (ez a Cronenberg-kollaboráció újabb közös pont a bevezetőben felvetett Blondie-analógiához, hiszen korábban Debbie Harry is dolgozott a kanadai rendezővel, a Videodrome című 1983-as sci-fiben).

metric-15col

Az anyazenekara mellett időről időre a Broken Social Scene szupergrupp/zenészkollektíva tagjaként is és szólóban is alkotó Emily az új Metric-albumhoz Nicaraguában vakációzva komponált dalokat akusztikus gitáron, míg Shaw otthon a CS80 szintetizátorával kísérletezett, és ezekre a vázlatokra építették fel zenésztársaikkal a stúdióban az új számokat. A Synthetica konceptkerete (élet a modern technológia alatt, az emberi és mesterséges tényezők harca) után a Pagans In Vegas kötetlenebb és eklektikusabb lemez lett témáiban és megszólalásában is, a hangsúly a zenélés örömére került, miközben Emilyék hatásiakban a Blondie, New Order, Depeche Mode vonalán egészen a Kraftwerkig visszamentek (lásd például a Cascade című felvételt).

metric-pagans

A tavasz óta nem kevesebb mint hat roppant slágeres beharangozó dallal felvezetett új Metric-album szeptember 18-án kerül piacra, de itt már a megjelenés előtt végighallgatható.

FRISSÍTÉS: a teljes album a YouTube-on!

1. „Lie Lie Lie”
2. „Fortunes”
3. „The Shade”
4. „Celebrate”
5. „Cascades”
6. „For Kicks”
7. „Too Bad, So Sad”
8. „Other Side”
9. „Blind Valentine”
10. „The Governess”
11. „The Face Part I” & „The Face Part II”

.
a disztopikus The Shade klip Lauren Graham rendezésében még augusztusból:

a dal akusztikus előadása a zenekar alapító párosától az X929 kanadai rádióadó egy júniusi rendezvényén:

az albumot beharangozó magnókazetta, a júniusi négyszámos The Shade EP reklámja:

ha valaki 2040-ben megtalálja ezt a időkapszulát… – az albumot kazettán tartalmazó díszdoboz, a Pagan Time Capsule reklámfilmje:

.
ráadásként itt van két Howard Shore-ral közösen komponált Metric-filmdal, az Alkonyat sorozathoz írt Eclipse (All Yours) egy 2010-es tévéfellépésen és a Long To Live a 2012-es Cosmopolis filmzenelemezről. . .

. . .és egy másik filmes közreműködés az Olivier Assayas által írt és rendezett 2004-es Clean egy koncertjelenetében:

.
Emily Haines a Broken Social Scene tagjaként egy 2010-es koncerten a Sentimental X’s című dallal:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39