A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

MGMT-tánczenetrip: Gentle Dom-EP, Foster The People-remix, The Avalanches-kollaboráció

2021. január 18., 21:50

Az MGMT duó a 2018-as Little Dark Age nagylemez és a 2019-es In The Afternoon klipdal után 2020-ban egy hétperces instrumentális szám és egy Django Django-remix mellett a Smiths-gitárhős Johnny Marr-ral is jegyzett egy közös táncdalt (az Avalanches új We Will Always Love You albumán), de Andrew VanWyngarden frontember közben Gentle Dom álnév alatt elkezdett külön is dolgozni: remixeinek sorában most a Foster The People és The Knocks együttesek közös új klipdalát dolgozta át, a Fanta Se című elektronikus EP-je mellé pedig egy diszkó-house számot is közzétett.

A 2017-es Sacred Hearts Club című legutóbbi nagylemezének turnéjával a Budapest Parkban is fellépett Foster The People kaliforniai indie pop zenekar énekese, Mark Foster már 2018-ban is közreműködött a Knocks nevű New York-i diszkó/funk producerpárosnak, Ben “B-Roc” Ruttnernek és a fekete James “JPatt” Pattersonnak a New York Narcotic albumán (olyan további vendégek mellett, mint a Sofi Tukker duó, a Sleigh Bells-énekesnő Alexis Krauss, a Wu-Tang Clan-rapper Method Man vagy az OutKast-tag Big Boi), és most ismét közösen dolgoztak: az ősszel megjelent All About You című legfrissebb kislemezdalukhoz a múlt hét elején mutattak be a klipet – néhány nappal később pedig egy experimentális remixet is, melyet a MGMT-frontember Andrew VanWyngarden készített Gentle Dom alteregója mögé bújva.

Az MGMT-frontember másik friss Gentle Dom-megjelenése a SoundCloud-oldalára hétvégén felkerült I Miss Dancing In New York című szám, ami ugyanabból a gondolatból született, mint a tavaszi karanténozás idején Új-Mexikó államban felvett – és annak fővárosáról, Santa Féről kifordított fantasy módra elnevezett – Fanta Se EP anyaga: Andrew arról ábrándozott, hogy az élete visszatér a régi kerékvágásba, és ismét a New York-i klubokban táncolhat!

Andrew egy kis főcímdala a gyerekeknek szóló The Story Seeds! című podcast sorozathoz, szintén 2020 tavaszáról:

egy szeptemberben közzétett átirat, a Never Mind című 1970-es szerzemény az amerikai komikus dalnok Biff Rose-tól, akitől annak idején David Bowie is dolgozott fel számot:

.

az EDM helyett ADM, azaz asinine dance music (kb. „szamár tánczene”) stílusmeghatározással illetett Fanta Se című első Gentle Dom-EP, mely november végén került piacra digitális kiadványként, de 2021 februárjában fizikai formátumban is megjelenik:

.
az MGMT duó The Divine Chord című legutóbbi felvétele a Smiths-exgitáros Johnny Marr-ral és az Avalanches ausztrál DJ-kollektívával. . .

. . . az utóbbinak a december közepén megjelent We Will Always Love You albumáról, melyen a Clash-alapító Mick Jones, Neneh CherryTerence Trent D’Arby, Leon Bridges, Cola Boyy, Cornelius, Jamie xxTricky, Denzel Curry, Kurt Vile, Blood Orange, továbbá a Jane’s Addiction-, Weezer- , Yeah Yeah Yeahs- és Superorganism-frontemberek is közreműködnek:

Ghost Story (feat. Orono)
Song For Barbara Payton
We Will Always Love You (feat. Blood Orange)
The Divine Chord (feat. MGMT & Johnny Marr)
Solitary Ceremonies
Interstellar Love (feat. Leon Bridges)
Ghost Story Pt 2 (feat. Leon Bridges & Orono)
Reflecting Light (feat. Sananda Maitreya & Vashti Bunyan)
Carrier Waves
Oh The Sunn! (feat. Perry Farrell)
We Go On (feat. Cola Boyy & Mick Jones)
Star Song.IMG
Until Daylight Comes (feat. Tricky)
Wherever You Go (feat. Jamie xx, Neneh Cherry & Clypso)
Music Makes Me High
Pink Champagne
Take Care In Your Dreaming (feat. Denzel Curry, Tricky & Sampa The Great)
Overcome
Gold Sky (feat. Kurt Vile)
Always Black (feat. Pink Siifu)
Dial D For Devotion (feat. Karen O)
Running Red Lights (feat. Rivers Cuomo & Pink Siifu)
Born To Lose
Music Is The Light (feat. Cornelius & Kelly Moran)
Weightless

Lana Del Rey szereplése apja, a zongorista Rob Grant első lemezén
jún. 9., 9:16
PJ Harvey: I Inside The Old I Dying – újabb klipdal az új albumról
jún. 7., 14:18
Peter Gabriel – dalok a két évtized után érkező i/o albumról, Brian Eno közreműködésével
jún. 5., 5:16
Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47