A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Mick Jagger kedvenc Bowie száma egy olyan Bowie szám, amit Bowie nem különösebben szeretett

2022. augusztus 7., 13:25

Mick Jaggernek is inkább érzelmi kötődése van a dalhoz, mert azt a időszakot idézi fel benne, amikor ő és David Bowie sülve-főve együtt voltak New Yorkban, a nyolcvanas években.

David Bowie 2016-ban hunyt el, 2 nappal 69. születésnapját követően New Yorkban, a családja körében. Bár azt már korábban is tudtuk, hogy sokan szerették és tisztelték, de hogy milyen sokan tekintettek rá inspirációs forráként, az igazából a halála után vált nyilvánvalóvá, sőt azóta még többen hivatkoznak rá, mint amíg élt és alkotott.

Jagger és Bowie barátáságát, szoros viszonyát mindenki ismerte. Bár már régebb óta ismerték egymást, igazán a 80-as évek elején haverkodtak össze New Yorkban, ahol nagyon sok időt töltöttek egymás társaságában. Együtt lógtak, klubokba jártak, élvezték az életet. Jagger számára ez az egyik legfontosabb időszak volt az életében. És emaitt a kedvenc Bowie száma is ehhez az időszakhoz köthető: ez pedig az 1983-ban megjelent Let’s Dance című nagylemez címadó dala.

Bowie ugyanakkor sosem osztotta Jagger rajongását a dal iránt. Persze meg sem tagadta, de mást gondolt róla. Ezzel a dallal és a hozzá tartozó lemezzel került be a mainstreambe, és a következő két lemezére (Tonight és Never Let Me Down) is ugyanez állt. Akkor fel sem tűnt neki, csak utólag, hogy már a Let’s Dance-szel bezárta magát egy skatulyába: ő volt a jól vasalt öltönyben, jól fésülten a színpadra kiálló popelőadó, aki megírta a Let’s Dance-t. Ezt várták el tőle a rajongók, ami pedig egy jó időre visszafogta Bowie-ban a kísérletezés iránti szenvedélyét.

Ugyanennek a 80-as évekbeli időszaknak és a két művész barátságának lenyomata egy másik dal 1985-ből. Ez pedig egy 1964-es Martha Reeves & The Vandellas szám, a Dancing in the Street feldolgozása, amit Bowie és Jagger duettben adtak elő. A szám Angliában első, Amerikában pedig a hetedik helyezést érte el a slágerlistán.

Varga Zsuzsa megénekelte a partykillerséget
jún. 13., 12:31