A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Miért nem lehet kapni hazánkban a Blackstart?

2016. január 15., 18:07

Napokkal David Bowie halála után gyakorlatilag lehetetlen megkaparintani a vinyl formátumú Blackstart, melynek példányai egyre vérfagyasztóbb árakon cserélnek gazdát a nemzetközi aukciós oldalakon. A CD-ellátás is biceg.

David-Bowie-Tis-Pity-Shes-A-Whore-770

Kiütötte Adelet a brit eladási listák éléről David Bowie utolsó albuma. Az énekes január 10-i halála előtt mindössze két nappal megjelent Blackstar 180 grammos vinylre nyomott kiadása már világszerte hiánycikknek számít. A rajongók több Közép-Európai országban már a megjelenés napján elkapkodták az első, tízezres raktárkészleteket, Bowie halálhíre azonban olyan lavinát indított el, melyre nem lehetett felkészülni.

Miközben az énekes dalainak streaming elérései néhány óra alatt közel 2800 százalékkal nőttek, mostanra Európában gyakorlatilag lehetetlen megkaparintani a búcsúalbumnak bizonyult Blackstar példányait, melyre előrendelést ugyan le lehet adni, ám a lemez kézhez kapásának dátuma az elképesztő kereslet miatti utónyomás részletei miatt egyelőre homályba vész.

blackstar-vinyl

A helyzetet sok kalmárlelkű lemeztulajdonos igyekszik kihasználni, akik nem egyszer egészen szürreális árakkal operálva rémisztik meg az internetes piacterek varázsában bízó rajongókat. A 80-110 ezer forintos lemezek egészen belesimulnak a kínálatba, ám akadt olyasvalaki is, aki több, mint 330 ezer forintért lett volna csak hajlandó megválni a ritkaságnak számító hanghordozótól.

Az Open Air Rádió lelkes gyűjtői is keresgélték az értékes tárgyat. A príma kínálattal rendelkező Wave-ben (Budapest) azt a felvilágosítást kaptuk, hogy van rá igény, nem is kicsi, de egyelőre egyetlen példányt sem kaptak. Andris (a pult mögött) azt mondta: a lengyel nagybani szakembere elárazta a terméket, ami a kiskereskedőknek 9000 forintos áron volt elérhető néhány napig. Néhány óra múlva a lengyel nagyker leállította a kiszállítást, és új kalkulációba kezdett.

Két, szintén budapesti MediaMarktban a munkatársak ugyanerre hivatkoztak. Az ő jelenlegi kalkulációjuk szerint a Blackstar bakelit nagyker bevételezési ára 14 ezer forint, vagyis áfástól 17 ezer forint – és egy kicsivel még több – lenne, ami egy szimpla vinyl esetében megrázó. A Bécs belvárosi Saturnban sincs egyetlen darab sem, az ottani munkatársak abban reménykednek: a jövő hét elején kapnak egy szállítmányt.