A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Milyen szórakozóhelyeket érdemel Budapest? – finishben a Budapest Nightlife Awards

2017. január 30., 20:00

A budapesti éjszaka az elmúlt években a kontinens talán legrohamosabb tempóban fejlődő szórakozóipari karámjává vált, melyben legalább akkora szerepe volt  a főváros turizmus-beöntésének, mint az önmaga hamvaiból újjászülető kocsma-és klubkultúrának. A Budapest Nightlife Awards célja, hogy minden évben kihirdesse a belvárosi itató, valamint táncoltató egységek véres ketrecharcának győzteseit, akik idén az Akváriumban ülhetnek tort elhullott társaik felett. De mi a fővárosi díjeső valódi tétje?

Budapest minden bizonnyal Európa legzsúfoltabb szórakoztatóipari központja, amelynek belső kerületeiben több száz kisebb-nagyobb szórakozóhely les prédára: késdobálók, romkocsmák, kézműves egységek, koktélnapernyőkre specializálódott bárok, borcsapok, álszalonok, pinceklubok, sötét punk és csillogó designer koncerttermek és zenés galambetetők. Az utóbbi években a Heineken zászlaja alá vont Budapest Nightlife Awards (BPNA) díjesője azzal a céllal került bevezetésre, hogy kategóriánkénti díjazással nyugtázza a város érrendszerét alkotó szórakozóhelyek teljesítményét, egyben elősegítve a közönség folyamatos cirkulálását.

Annál is inkább, mivel a verseny – melynek mezőnye még az előválogatást követően is százötven nevezőt foglal magába – teljes egészében a közönségszavazatokra épül. A népítélet korrektségével persze lehet vitatkozni, lévén a rendszer valóban visszás lehet a feltörekvő, több ezres táborral még nem rendelkező versenyzők számára, ugyanakkor az eredményhirdetés előtt hajrában már nem egyszer okozott meglepetést egy-egy villámszerűen felzárkózó szórakozóhely. A BPNA 2017-ben összesen tizenöt kategóriában indítja jelöltjeit úgy, mint a legjobb romkocsma, a legjobb partiszervező stáb, a legpörgősebb csapat vagy például a legjobb melegbarát hely, a lista pedig lényegében Budapest teljes éjszakai palettáját lefedi a VII. kerülettől a Népligetig, egyetemi duhajkamrától az arany klubkártyás partyhelyszínig.

A Mary Popkids koncertjével kombinált, február 2-i díjátadó ugyan már önmagában is kellő csinnadrattával jár, a győztesek mibenlétéből nem csak lehetséges, de érdemes is lesz a fővárosi éjszakára érvényes tanulságokat levonni. Ugyan a BPNA versenye hivatalosan nem reprezentatív, a nevezők hatalmas száma, valamint a szavazást övező érdeklődés fényében kijelenthetővé válik, milyen profilú és minőségű  szórakozóhelyekből tevődik össze Budapest alakja úgy a lokális, mint a nemzetközi szóbeszédben.

A Budapest Nightlife Awards 2017-es díjátadójára február 2-án, az Akvárium Klub NagyHalljában kerül sor.