A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Mindannyiunk álmát élte a rock’n’roll hivatalos fotósa

2016. augusztus 30., 9:18

Jim Marshall a hatvanas évektől kedzve az Atlantic-és a Columbia Records házi fotósaként olyan jeleneteknek volt szemtanúja, melyekért a mai napig valószínűleg bármelyikünk a fél karját adná. A 2010-ben elhunyt fényképész munkája alapjaiban határozta meg, miként tekintünk ma a hatvanas évek zenei ősrobbanásának szereplőire a Beatles-től kezde Jimi Hendrix-ig.

Valószínűleg mindannyian találkoztunk már Jim Marshall művészetével – ha nem is feltétlen tudtunk, hogy éppen az ő képeit nézzük. A világ talán legismertebb zenész-fényképészének nevéhez megszámlálhatatlan címlap, ikonikus fénykép kötődik a ’69-es Woodstock-i fesztivál dokumentálásától kezdve Atlantic-és a Columbia Records művészeinek titkos fotóhalmáig bezárólag.

Marshall olyan zenészek öltözőibe volt bejáratos, mint Jimi Hendrix, Jim Morrison, Janis Joplin, a Rolling Stones, Johnny Cash, vagy Bob Dylan, de ő volt az egyedüli, aki fényképeket készíthetett a The Beatles legutolsó, 1966-os San Francisco-i koncertjének kulisszái mögött.

Marshall – aki stílszerűen névrokona a világ talán legismertebb gitárerősítőmárkáját alapító Jim Marshall-nak – a világ első és ezeddig egyetlen fotóművésze, akit halála után négy évvel, 2014-ben posztumusz életmű-díjjal tüntetett ki a Grammy-bizottság. A fotós munkásságából a Mai Manó Ház állított össze egy remek válogatást.