A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Visszatér és Pestre jön a Depeche Mode

2016. október 13., 10:54

A brit zenekar  sajtótájékoztatón jelentette be: jövőre új lemezt jelentet meg, melyet hóna alá csapva turnéra indul, az előrejelzések szerint 21 ország – köztük Magyarország – mintegy 1,5 millió rajongóját téve ezzel igen boldoggá. A 2017 első hónapjaira ígért Spiritről egyelőre keveset tudni, az eddig elszórt információmorzsák pedig csak újabb kérdéseket vetnek fel.

depeche-mode-cropped

„Mindig van tovább” – jelentette ki újságírók  és ötszáz rajongó előtt Dave Gahan, a Depeche Mode milánói  sajtótájékoztatóján, miután kiderült, a DM vadonatúj lemezzel és egy 32 állomásos turnéval készül teljessé tenni  2017-es évét. Az év elejére ígért Spirit közel három esztendős kihagyást követően érkezik majd, a gitáros-dalszerző Martin Gore szerint annak szellemében, hogy hidat képezzen, összekösse a rajongók immár különböző generációit. A Depecho Mode tizennegyedik stúdióalbuma elkészítéséhez producert is váltott: az előző három lemezt egyengető Ben Hillier helyett immár a többek között az Arctic Monkeys AM albumáról, a Last Shadow Puppets mögül, valamint a Florence & The Machine életmű kapcsán ismerős szakember, James Ford mondja meg, mit, merre, meddig.

A Spirit ugyanakkor még korántsem tekinthető befejezett alkotásnak, a Depeche Mode billentyűse, Andy Fletcher sem győzte hangsúlyozni, még javában dolgoznak az anyagon. „Azon vagyunk, mint eddig mindig, hogy ez is legalább ugyannyira jó, de inkább sokkal jobb legyen, mint az előző album.” Immár az sem titok, hogy a 2017 májusában induló európai turné koncertjeinek vetítéseit, valamint egyéb vizuális megoldásait a holland film egyik titánja, Anton Corbijn szállítja majd, aki az együttes több klipjéért is felelős. A frontember állítása szerint Corbijn már le is forgatott néhány jelenetet az együttes új dalaihoz, melyeknek egy része a turnén debütál majd.

Corbijn képei ugyanakkor némiképp dramaturgiai keretek közé szorítják a koncerteket, melyek számlistái közt így csak minimális eltérésekre lehet számítani. A Depeche Mode gitárosa szerint a végleges lista egyelőre még előttük is ködös, ugyanakkor nehéz megtalálniuk „azokat a dalokat, melyek képesek az új szerzeményekkel párokat alkotva felerősíteni egymást.”

A turné egyelőre 21 országot érint és 32 állomást foglal magába, melyek kizárólag önálló nagykoncertek, a zenekar szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy a későbbiekben ne bővüljön a koncertnaptár potenciális fesztiválfellépésekkel. Annyi azonban bizonyos, a Depeche Mode május 22-én koncertezik a budapesti Groupama Arénában.