A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A trash-horror örökös királya

2016. augusztus 5., 12:32

A brit Hammer Film Productions a harmincas évektől felépítette a nagyipari trash-ijesztegetés műfaját, és az alacsony gyártási költségek ellenére – vagy épp azok miatt – az európai filmtörténet nélkülözhetetlen szereplőjévé vált. A stúdió munkája egyesek szerint emberiség ellenes tevékenység, mások szerint: szentség. Valójában a brit valóság humorának és a brit humor valóságának történelmi metszete.

HammerDracula

A Hammer Film Productions stúdió mozgóképes termésének fő ismérvei, hogy majdhogynem minden filmjük ugyanazon stúdiódíszletek közt játszódik valamint, hogy egységesen Christopher Lee játssza bennük a negatív hőst. Az 1934-ben alapított brit stúdió akarva-akaratlan az európai filmgyártás új kategóriáját hozta létre azzal, hogy alacsony költségvetésű horror filmek gyártásába kezdett.

Az 1957-ben indult Frankenstein és az 1958-as Dracula szériák mellett ők voltak azok, a közönségfilmet csináltak olyan klasszikusokból, mint A múmia átka vagy Az operaház fantomja. A stúdió sajátja volt az igen feszes és intenzív termelési folyamat, a korszakban – főként egy anyagilag nem túlzottan eleresztett társaságtól – soknak számító évi 7-8 film kihozatala, melynek érdekében a Hammer vezetősége ott spórolt, ahol tudott. Filmjeik többségét ugyanazon, minimálisan átalakított díszletek közt forgatták, a színészgárdát pedig nem egy-egy projektre, hanem meghatározott időintervallumokra szerződtették.

Előfordult, hogy a hatvanas években ugyanazon stáb, ugyanazon színészekkel a maximális hatékonyság jegyében egyszerre 2-3 filmet is forgatott: a jelenetek közöttt gyakran csak jelmezváltások tettek különbséget.

A Hammer 1979-ben gyártotta utolsó, klasszikus filmjét, egy Hitchcock-feldolgozást, mielőtt kivonult volna a piacról. A céget – s vele együtt a márkát – 2010-ben új befektetők vásárolták meg, akik a horrorok iránti szeretetüket olyan filmekkel mutatták ki, mint a Daniel Radcliffe főszereplésével készülő A fekete ruhás nő széria vagy az újkori vámpírklasszikussá érett Engedj be!.

Mégis, a Hammer-filmek hőskorának egyik leghíresebb színésze a rendre negatív hőst, gyakran szörnyeteget alakító Christopher Lee, aki azon túl, hogy halála előtt, 93 évesen még saját, nagyon fura metálzenekarában énekelt, a stúdió projektjeiben olyan színészekkel dolgozott együtt, mint később a Lucas Star Wars-univerzumában kikötő, örök-tiszteletes Peter Cushing. A Dangerous Minds által felkutatott 1976-os, jobbára megítélhetetlen komolyságú akciókártyákon szerencsére mindketten felbukkannak.