A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Mindörökké ’68 – három új Anima Sound System feldolgozás Erik Sumótól  

2018. április 24., 19:10

Az Anima Sound System 1997-ben megjelent ’68 című klasszikus dalának három feldolgozását is elkészítette Erik Sumo, és ma jelentette meg a YouTube-on. Erik Sumo mellett Kiss Erzsi, Betty Apple, Tóth Attila, Nagy István és Gáspár Gergely énekel az átiratokban. Hangolódjatok a három vadonatúj szerzeménnyel az április 27-i, A38 hajón megrendezendő 25 éves Anima-születésnapra.

Erik Sumót, vagyis Tövisházi Ambrust, az Amorf Ördögök, az Erik Sumo Band és a Péterfy Bori & Love Band alapítóját és zeneszerzőjét különleges, személyes és szakmai szálak fűzik az Anima Sound Systemhez, illetve a ’68 című dalukhoz. „Az, hogy elkezdtem komolyabban venni a zenélést, az Animához kötődik – meséli Ambrus. – A ’90-es évek végén, akkoriban, amikor a ’68 megjelent, és amikor nemhogy Facebook, de még internet is alig volt, az Indexnek Internetto néven működött egy netes törzsasztala. A mai fiatal koncertre járók talán el sem tudják képzelni, hogy akkoriban, a mostani időkhöz képest milyen szűkös volt a koncert-választék. A Tilos partykon, ahová jártam például, szinte csak egyetlen zenekar játszott, az Anima Sound System. Ezen elkezdtem hőbörögni egyszer a fórumon, hogy ez miért van így, és ennek a szájhősködésnek köszönhetően ismerkedtem össze [az Anima vezetőjével], Prieger Zsoltékkal, és az akkori kiadójukkal, Széll Lacival, akinek révén az Amorf Ördögök nevű zenekarunk komolyabb fokozatra kapcsolt. Tulajdonképpen ez volt az ősrobbanás nálam, mert ebből eredt minden későbbi dolog, amit csináltam: az Erik Sumo Band és a Péterfy Bori & Love Band, aminek a magja ugye az Amorf Ördögökből alakult. Szóval, az egy fontos pillanat volt ott, a ’90-es évek végén.”

Ambrusnak úgy jutott eszébe, hogy elkészíti a ’68 feldolgozását, hogy tavaly nyáron találkozott Prieger Zsolttal, aki az Animával a Vad Fruttik előtt lépett fel a Budapest Parkban. Ambrusnak nagyon tetszett az Anima új programja, és amikor megtudta, hogy a zenekar remixalbumot is készít, újra eszébe jutott, hogy mennyire szívébe zárta annak idején ezt a dalt, és nem is volt kérdés, hogy csinál belőle egy feldolgozást.

Az eredeti dalról, illetve az átiratokról Ambrus a honlapján a következőket írta:

„Eredeti formájában csodás torzó, látszólag össze nem illő motívumok halomba rakva: a népdalos ének, a nyersre vágott drumandbass minta, a kiszóló-kurjongató fájdalmas szaxofon faék egyszerűséggel és bátorsággal vannak egymás mellé pakolva. A ’68 egy csiszolatlan gyémánt, aminek nem sikerült megfejtenem a titkát, viszont borzasztóan élveztem énekelni még akkor is, ha utóbb kiderült, hogy nem jó fekvést találtam ki a hangomnak. Nagyon köszönöm nektek, kedves barátaim, Erzsi, Betty, Pista, Geri és Attila hogy segítettetek összehozni. Fazi, Anna, megint Betty, Balázs és Levente, nektek pedig a szuper hangulatos klipeket!”

Facebook eseményoldal.

Erik Sumo Facebook-oldala.

A New Model Army újra támad – koncert az A38-on és best of műsor hétvégén 5-kor az Open Air Rádión
okt. 8., 3:08