A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Minnie Driver & Mark Kozelek: Something Stupid – feldolgozás

2016. április 27., 18:01

David Bowie halála után az első olyan tisztelgő feldolgozást, mely albummegjelenésre készült, a Sun Kil Moon-vezér Mark Kozelek mutatta be: a Win című 1975-ös Bowie-szám átiratát január végén vette fel a Faith No More-énekes Mike Patton társaságában. A mai napon egy újabb duettet is közzétett május 27-re várható Mark Kozelek Sings Favorites című feldolgozáslemezéről: a fél évszázada Nancy és Frank Sinatra előadásában elhíresült (majd az ezredfordulón Nicole Kidman és Robbie Williams által is felelevenített) Something Stupid slágert Minnie Driver színésznővel énekli.

Az idén már egy Jesu/Sun Kil Moon albumot is kiadó Kozelek az új lemezére eklektikus anyagot válogatott: feldolgozott kedvencei közt egyaránt akad pop és rock (10cc: I’m Not In Love, Modest Mouse: Float On, Bob Seger: Mainstreet), soul (David Bowie: Win), country (Waylon Jennings: Amanda), népdal (Cindy), karácsonyi ének (O Holy Night), musical- (Send In The Clowns – Egy nyári éj mosolya) és filmbetétdal (Moon River – Álom luxuskivitelben, Somewhere Over The Rainbow – Óz, a csodák csodája). A vendégvokalisták közt olyan barátok is felbukkannak, mint Rachel Goswell (a Slowdive és a Minor Victories szupergrupp gitáros-énekesnője), a Low-tag Mimi Parkerr és a Bonnie “Prince” Billyként is ismert Will Oldham (ők ketten a márciusban már bemutatott Amanda című Waylon Jennings-feldolgozásban szerepelnek együtt), de a leghíresebb a legutolsónak nyilvánosságra hozott közreműködő: az amerikai filmekben is gyakran feltűnő angol sztárszínésznő Minnie Driver (Sleepers – Pokoli lecke, Otthon, véres otthon, Good Will Hunting, Az operaház fantomja, Magas sarok, alvilág stb.).

minniedriver-guit

A Good Will Hunting női mellékszerepéért Oscar-díjra is jelölt Minnie-ről viszonylag kevesen tudják, hogy folk-pop gitáros-dalszerző-énekesnő is: Everything I’ve Got In My Pocket című első lemezét 2004-ben adta ki, a 2007-es Seastories albumán pedig Ryan Adams és Liz Phair is közreműködött. A legutóbbi anyaga neki is egy feldolgozáslemez volt (a 2014-es Ask Me To Dance-en többek közt Elliott Smith-, Stevie Wonder-, Paul Weller-, Neil Young-, Crowded House-, Cure– és Killers-számokat adott elő), így nem igazán meglepő, hogy most is egy híres dalt énekel.

A Something Stupid feldolgozás premierjét a Sun Kil Moon honlapján tartották – itt alant hallható (ha a lejátszó elsőre nem jelenik meg az alábbi mezőben, érdemes ráfrissíteni az oldalra).

.
a Something Stupid 1966-os eredetije a szerző C. Carson Parks és felesége, Gaile Foote (a Carson and Gaile duó) előadásában:

a nagy slágerré lett 1967-es változat Frank Sinatrától és lányától, Nancytől:

Robbie Williams és Nicole Kidman duettjében 2001-ből:

.
a  Mark Kozelek Sings Favorites egy másik száma, az Amanda feldolgozása Mimi Parker és Will Oldham közreműködésével. . .

. . . és Waylon Jennings 1974-es verziójában:

.
ráadásként Minnie Driver a Cure-féle Close To Me előadásával egy 2013-as koncerten:

.
a feldolgozáslemez borítója és számlistája:

Mark Kozelek Sings Favorites (2016)

01 Send In The Clowns
02 Moon River
03 Win
04 I’m Not In Love
05 Amanda
06 O Holy Night
07 Mainstreet
08 Somewhere Over The Rainbow
09 Get Along Home Cindy
10 Another Day
11 Float On
12 Something Stupid

kozelek-favorites

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39