A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Mondd, te kit választanál? – Megvannak az idei Rock and Roll Hall of Fame jelöltjei

2022. február 3., 20:10

Minden évben feszült figyelemmel követjük, ezúttal vajon kik kerülnek be a legfőbb rock&roll szentélybe, a Hírességek Csarnokába. Van, hogy csóváljuk a fejünket, hogy mi nem ezt hoztuk volna ki végeredménynek, van, amikor viszont ujjongunk, mert bejutott a kedvencünk, megszoktuk már. Az idei jelöltlista (is) tekintélyes, nekünk megvannak a magunk tippjei, de kíváncsiak vagyunk, ti vajon kikre voksolnátok.

A Rock and Roll Hall of Fame 1986-ban nyitott meg, az első kilenc évben csak virtuálisan, de azóta gyakorlatilag élénk érdeklődés követi évről évre, hogy éppen ki kerül be a jelöltek közül a halhatatlan Hírességek Csarnokába – mintha ettől függne az örökkévalóság. De azért sokat nyom latba, ezt azért 2022-ben már bátran kijelenthetjük. De mivel jár – a dicsőségen túl – az, ha valaki az elitnek mondott klub tagja lesz? 1995 óta, amikor fizikailag is megvalósult a múzeum, egyfelől a kiválasztott zenészek a falra kerülnek, másfelől pedig az intézmény – a tematikus, ilyen-olyan zenei kiállítások mellett – a kiemelt alkotókról külön is megemlékezik. Ahhoz, hogy valaki jelölt legyen, egyetlen dologra van szüksége: az első anyaga már legalább 25 éve megjelent.

A jelöltek listáján szereplőkre április 29-ig lehet szavazni a múzeum honlapján, majd májusban bejelentik az öt legtöbb szavazathoz jutott előadó nevét, és a szakma is kihoz egy győztest, így hatan kerülnek a halhatatlanok közé.

Az idei jelöltek között egyetlen olyan előadót találni, aki most idén lett először jogosult az elismerésre, ő pedig Eminem. Mellette olyan jelölteket találunk még többek között, mint Beck, A Tribe Called Quest, Duran Duran meg olyan, korábban is már jelölt előadókat, mint Rage Against the Machine, Kate Bush, Devo, Fela Kuti, New York Dolls, MC5, Eurythmics. A most felsoroltak közül bármelyik névvel ki lennénk békülve, ha nyerne, és a többiek győzelme esetén sem lennének álmatlan éjszakáink.

Bocs, Kate Bush!