A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

NagySzínPad élő: ilyen volt a Mongooz and the Magnet

2016. április 29., 6:56

A NagySzínPad elődöntőjének egyetlen, alanyi jogon nemzetközi fellépője a norvég-ír-magyar barátság méltán híres tengelyére felfűzött Mongooz and the Magnet. A kristályos hangzású rhythm & blues reneszánszát hirdető trió az Akvárium Klubban adott koncertjén újfent megmutatta, mennyire jó klubzenekar, ahogy azt is, miért nem lehet több ennél.

magnet

Magyarországon a kilencvenes évek utolsó blues-boomja óta a műfaj megmaradt hazai előadói a korral és korszakkal együtt megkoptak, berozsdáltak, rosszabb esetben pedig még mindig a múlt dicsőségére apellálva kényszerülnek egyre szomorúbb helyzetekbe. A blues-t az autentikusság jegyében fenntartani kívánó új generációs hazai együttesek zöme maskarás csoportnak minősül és generációs párbeszéd helyett egyedül a régi iskolával cinkos. Nem csoda, hogy a kissé poshadt közegnek üdítően hatott a tavaly felbukkant, új s érvényes hangzást képviselő Mongooz and the Magnet. De mi teszi többé ezt, a nemzetközi összeborulást bármely más, blues, funk és soul jeligére savanyodó projektnél? A formáció Akvárium béli koncertjén is bebizonyosodott, dalaik, manírjaik valóban sajátjaik, kiállásuk pedig – tessen avagy sem – végtelenül őszinte.

Hullámvölgyek

Magnus Måløy a széles mellkasok képviselőjeként láthatóan otthon érzi magát a nagyközönség előtt, ugyanakkor a kedvesen magyaros konferálás ellenére is nehezen fogható rá, hogy jól boldogul a termetesebb tömeggel való kommunikációval. A Mongooz and the Magnet egyike a NagySzínPad leginkább közönségbarát formációinak, amelyet ugyanúgy be lehet ágyazni egy borfesztivál délutáni háttérzenéjeként, mint ahogy egy asztalain vászonbúrás lámpákat felvonultató, füstös lebuj házizenekara gyanánt is megállná a helyét. Ehhez azonban elengedhetetlen a közönséggel való – akármilyen nyelven történő – szoros kapcsolattartás. Legkevesebb a szándék maga.

Hullámhegyek

Ugyan az együttes eddigi felvételein hallható hangszerelés nem tűnik túlontúl bonyolultnak, a Mongooz and the Magnet mégis szívderítő pontossággal képes élőben is reprodukálni saját lemezhangzását, mely akárhogy is vesszük: emberi teljesítmény.

https://www.youtube.com/watch?v=tl5rCJQ2b5A

Nagyszínpad?

Annak ellenére, hogy a Mongooz and the Magnet látszólag az az együttes, melynek nyakába az ember kénye-kedve szerint ezernyi szimbólumot és jelentést aggathat, lecsupaszítva nem más, mint egy jó klubzenekar: se több, se kevesebb. Szigorúan praktikus szempontok alapján a multikulturális hármas bármilyen méretű színpadon megállná a helyét, ugyanakkor félő, hogy a klubterektől való elszakadást a fellépések katarzisa bánná.

Felkészül: a NagySzínPad következő, április 28-i repülési kísérletét nem más prezentálja majd, mint az Eurovíziót az anyaság örömeivel ötvöző díva, Marge.

A Mongooz and the Magnet-re április 29-én, este 20:00-ig az alábbi link segítségével lehet szavazni.