A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

NagySzínPad élő: ilyen volt a Passed

2016. április 30., 23:24

A legszebb nyári esték aláfestője válhat Passed-ből, amennyiben marad a kitaposott úton. A frontvonalon dobgéppel és hárfával erősítő zenekar a NagySzínPad elődöntője alkalmából az utolsó cseppig kifacsarták a maximumot a divatosnak tűnő showból.

passed_06-11

Még nincs két éve annak, hogy a Nizalowski testvérek elvitathatatlan közös múltjukra alapozva megalapították saját együttesüket: a Passed máris az ország legnagyobb színpadain melegíthették be a közönséget olyan előadók előtt, mint a Parov Stelar, Matisyahu vagy épp Bonobo. A magyarországi koncerthangszerek közt fehér hollónak számító hárfa akusztikus megszólalását elektronikus lüktetésbe ágyazó együttes a kezdetektől fogva a legnépesebb tömeget célozta: Mesmerize című slágerük a tavalyi eurovíziós előválogató csúcsáig és a Petőfi Rádió toplistájára repítette őket: most az Akvárium porondján sem akartak többnek tűnni, mint ízlésesen csomagolt vattacukor-zenekar.

Hullámvölgyek

A hazai vízeken gyakran elég a megszokott formulától eltérő felállás ahhoz, hogy valakit újítónak minősítsenek, ám a Passed esetében a hangszerelés enyhe, alig érezhető fűszer egy hétköznapi fogáson. A formáció dalai a legteljesebb mértékben kiszolgálják a belvárosi, prémium-konfekció bőrkabátokat kitöltő, vörösrúzs-fiatalság igényeit, melyhez mérten gerincüket jól bevált, már néhány éves távlatokban is milliószor felhasznált sablonok adják. Amennyiben a Passed kitart – már pedig, olybá fest, kitart – a siker borítékolható, ahogy bennük van a kérészéltűség is.

Hullámhegyek

Tagadhatatlan, hogy a Passed minden tagján érezni, valószerűtlenül rövid idő alatt valószerűtlenül sokat tapasztaltak, sokszor kellett bizonyítaniuk, okkal vannak ott, ahol. Azzal együtt, hogy a produkciójuk semmivel sem hagy intenzívebb nyomot az emberben, mint egy nyáresti fröccsözés, az összhatás még mindig a tervezettség, kiszámíthatóság megnyugtató érzésével tölti el a közönség épp erre vágyó szeletét. A NagySzínPad néhány fellépőjével szemben a Passed iszonyatos előnye, hogy úgy kelti fiatal zenekar hatását, hogy tagjai még valóban közelebb állnak a második, mintsem a harmadik X-hez, így elfogadhatjuk, hogy a korszellem ilyesféleképp való megmutatkozása hiteles.

Nagyszínpad?

Ugyan a Passed a szerencséhez való viszonyulása rejtélyes, az kétségbevonhatatlan, a formáció rövid idő alatt a magyar popszakma váratlan magasságaiba jutott. Hogy pontosan mit hoz a jövő, persze botorság lenne találgatni, ugyanakkor valószínűnek tűnik, egy esetleges, a NagySzínPadon való győzelem is csak elkerülhetetlent hozná némiképp közelebb a zenekar számára.

Felkészül: a NagySzínPad május 1-i fellépője a férfias férfiak rockzenéjét defibrilláló Run Over Dogs lesz.

A Passed-re május 1-én, este 20:00-ig az alábbi link segítségével lehet szavazni.

Címkék: ,