A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

NagySzínPad élő: ilyen volt a Run Over Dogs

2016. május 2., 8:24

A gitárriffek jelentette, ember és ember közti kötelékbe vetett hit messzire juttatta a budapesti rockzenekart, akik a hazai alternatív tehetségkutatók után már nem csak Nyugat-Európába, de a tengerentúlra is kitekinthettek. A Run Over Dogs a NagySzínPad elődöntőjén megmutatta, milyen is lenne egy ideális világ majdnem ideális zenekara.

run_over_dogs_1

Néhány korsó sör után, kissé hunyorítva akár egy amerikai együttes is lehetne az R33 2012-es, majd az A38 2013-as tehetségkutatóját megnyerő Run Over Dogs, mely az utóbbi években csendben, a háttérben megbújva vált a magyar popszakma még épp, hogy megkerülhető nyertesévé. A budapesti négyes az a sivatagi országutak aláfestő zenéjét keresztezte az ezredforduló házibulijainak este tíz óra utáni rockvonulatával, bár a végeredményen érezni az ének-akcentusban, a hangzás egészében és néhány színpadi manírban megnyilvánuló kelet-európai fűszert.

Hullámvölgyek

A közép-európai brit- vagy amerikai mintára felhúzott magyar rockzenekarok elenyésző százaléka képes a műfaj anyaországainak felhozatalát akár csak megközelítő hangképpel előrukkolni, így a Run Over Dogs-t azért megfedni, mert – itt és most – magyarul szól, nem érdemes. Azzal együtt, hogy az igyekvést önmagában is értékelni kell, érdemes megjegyezni: a Queens Of The Stone Age hangzása, akármennyire is hihetetlen, sajnos nem csupán a bőrdzseki és hátranyalt haj – egyébként megkérdőjelezhetetlen – kettősében rejlik.

Hullámhegyek

A Run Over Dogs zenéje lehengerlő riffzene, az együttes eddigi munkásságában pedig valóban feltűnik néhány igazán ígéretes gitártéma, melyek hiába akadnak félbe vagy vesznek bele a dalokba elvarratlanul, a hajánál fogva húzzák ki a produkciót a saját magának teremtett legmostohább helyzetekből is. Az Akváriumban adott műsor a konferálás esetlenségei, a tök fölöleges, utólag is indokolatlannak tűnő sztárvendégek és némi üresjárat ellenére is képes volt megteremteni egy kedvesen szórakoztató este atmoszféráját.

Nagyszínpad?

A Run Over Dogs rendhagyó, ám jó alapanyag lehet egy új típusú, szerethető tömegműfaj napvilágra ráncigálásához. A kérdés mindössze annyi, képes-e sok-sok rajongó szolgálni a magyar közízlés egy, a sztárgyártás megszokott receptúrájától meglehetősen távol eső produkciót.

Felkészül: a NagySzínPad következő, május 2-i fellépője a magányos DJ-projekt szenvedélyét rádiós slágerekké gyúró Superstereo.