A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

NagySzínPad élő: ilyen volt a Zaporozsec

2016. május 5., 10:17

Egy túlkoros iskolazenekar fináléjával zárult a NagySzínPad elődöntő-sorozata. A szentgotthárdi Zaporozsec több, mint egy évtized közös zenélés ellenére is képes visszahozni a szalagavatón való első fellépés szeleburdi romantikáját.

zapo_1

A világtörténelem megannyi ismert és kevésbé ismert zenekarát alapozta meg a középiskolai pajtási háló, ugyanakkor csak kevesen mernek felnőttkorukban kitartani a diákévek fésületlensége mellett. Tagadhatatlan, hogy még soha nem gyűlt össze egy időben annyi Zaporozsec feliratú póló az Akvárium Kis Halljában, mint a szentgotthárdi iskolatársak szerdai koncertjén. Az együttest zenéjén – saját bevallásuk szerint – a Beatles-től kezdve a Muse-on át egészen a magyar alternatív hőseiig mindenki rajta hagyta kézjegyét s valóban: az előadást áthatotta valami kedves, örök kiforratlanság, a huszas éveik derekán járó emberek valószerűtlen kamaszambíciói.

Hullámvölgyek

A Zaporozsec lokális zenekar, a tagjai nem csak nem érzik jól magukat az otthonul szolgáló kisváros határain kívül, de nincs is sok keresnivalójuk másutt. A Zaporozsec dalai a gimnáziumi nagyszünetbe fagytak, legyen szó szövegekről, hangzásról vagy az együttes tagjainak a színpaddal való viszonyáról. Az első, 2004-re datált szárnypróbálgatások szem- és fültanújaként az ember bizonyára elismerően bólogatott volna, azonban időközben nem csak Szentgotthárdon, de a világban máshol is eltelt tizenkét hosszú év, ez pedig láthatóan csak a zenekart magát nem zavarja.

Hullámhegyek

Elismerésre méltó, hogy a Zaporozsec igenis szórakoztat, igaz, nem professzionális módon, hanem behatárolható bájjal. Öröm látni, ahogy a frontember, Varga Bence a színpadon lubickol és merül alá az egyszervolt tizenévek soha nem kopó emlékei közt, ahogy az együttes többi tagja is láthatóan ki van békülve a teljesítményével.

Nagyszínpad?

A Zaporozsec kedves gimnáziumi zenekar a rivaldafényben, amelyről egy évtizeddel a háta mögött nem csak feltételezhető, egyenest kijelenthető, hogy már sem kevesebb, sem több nem lesz annál. Az együttes óriásszínpadra engedése kétségtelenül szívmelengető jelenetekhez vezethet, előtte azonban érdemes lenne mérlegelni: jó dalok, bármely részletében különleges imázs vagy az átlagost meghaladó hangszeres tudás hiányában, pontosan mit is képes nyújtani a produkció.